Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Celina Alschareef: Det här är inget frihetskrig

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 11:07.
Celina Alschareef är en av vegas sommarpratare 2017
Bildtext Celina Alshcareef trivs bra på Åland där hon bott sedan 2015.
Bild: Yle / Heidi Grandell-Sonck

I november 2015, mitt i mörka, smällkalla vintern, kom Celina Alschareef till Åland som kvotflykting från Aleppo.

I dag har hon läst tre kurser i svenska och berättar i sitt sommarprat på Yle Vega om sitt hemland Syrien och sin hemstad, som det var - före kriget.

- Jag vill att folk ska veta vilken underbart vacker stad Aleppo var. Staden var ekonomiskt centrum för hela Mellanöstern innan den jämnades med marken.

Arbetande syrisk kvinna

Celina arbetade trots sin unga ålder i tio år som administrativ chef för ett privat sjukhus i Aleppo. Men hon har utbildning i internationella relationer, och har också jobbat i försäkringsbranschen.

- För en kvinna är ju det normala i Syrien att man jobbar bara om man behöver det. Mannen eller familjefadern försörjer en hur som helst. Men jag ville jobba, jag ville ha erfarenheter från arbetslivet.

Celinas pappa tyckte också att det var en god idé att hon skulle jobba och då blev det så.

Socialt och varmt

I sitt sommarprat beskriver Celina Aleppos gamla marknadsplatser, byggda så tidigt som på 1100-talet. Hur valv efter valv med tyger, kryddor, tvål och mat öppnar sig framför en. Hon beskriver cafékulturen och hur grannarna grillade tillsammans på taket nästan varje kväll.

- Inte en människa går och lägger sig tidigt i Aleppo. Om en vän ringer efter klockan 23 och du säger att du inte orkar komma ut tror han att du är sjuk!

Celina Alshareef 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Kriget förstör

Även om sommarpratet till sin ton är ett hyllningsprogram till en av världens äldsta städer och Unescos världsarv, finns här också en mörk underton.

- Varför kommer galningar och kriminella till mitt hemland för att kriga för att etablera en islamsk stat? frågar sig Celina.

Hon vet med sig att också om kriget skulle ta slut så skulle det aldrig bli som förut i Aleppo.

Celina Alschareef sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln