Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mia Hafrén hade turen att bli skådespelare

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 15:01.
Mia Hafrén står utanför domkyrkan.
Bildtext Mia Hafrén är skådespelare, manusförfattare och en av medlemmarna i gruppen Fork.
Bild: Yle

Skådespelare, manusförfattare och “forkare”. Mia Hafrén är känd från bland annat a capella-gruppen Fork och Mamma Mia pjäsen som gick på Svenska Teatern år 2014. Benny Törnroos träffade Mia för att samtala kring hennes karriär som skådespelare och hur hon håller alla bollar i luften med Fork samtidigt som hon står på teaterscenen.

Mia gillar allt från gammal god rockmusik av Elvis till klassisk musik av Chopin. Verket Revolutionsetyden av Chopin var i tidig ålder en favorit och modig som Mia var ställde hon sig upp på skolans scen och framförde en dans till Chopin.

- Jag var 8 år och bestämde mig för att dansa en improviserad balettföreställning framför resten av skolan till den här musiken. Jag tyckte att musiken gick in i själen så djupt att jag bara måste få uttrycka mig i dans.

Redan som barn var Mia bekväm på scenen. Och hon vill gärna uppmuntra unga att vara modiga och våga uppträda.

- Det inte är så farligt om man gör bort sig lite.

Turen att bli skådespelare

Mia har jobbat på många olika teatrar och skrivit flera pjäser. En av pjäserna som ligger henne nära hjärtat är Wannabe som handlade om anorexi, en pjäs som hon skrev tillsammans med Niklas Åkerfelt år 1998. Pjäsen var ett sätt att uppmärksamma folk om vad ätstörningen handlade om, eftersom det på den tiden inte talades så mycket den.

- För mig kändes det viktigt. Jag tyckte det var fruktansvärt att se framför allt unga flickor, men också pojkar, tampas med något så stort som de flesta människor avfärdade med “Det är ju bara att äta”. Som om det skulle ha varit lösningen på problemet.

Men hur blev du skådespelare?

- Det är det jag kan, säger Mia och skrattar. Det var det jag ville göra och jag hade turen att komma in på teaterhögskolan. Jag hade verkligen tur, för jag vet inte vad jag annars skulle ha gjort.

Jag väljer jobb som ser glamourösa ut, sen vad det egentligen är är ju en annan sak.

Mia Hafrén

En av Mias stora roller var huvudrollen i Mamma Mia som gick på Svenska teatern år 2014. Pjäsen tog mycket tid för Mia och samtidigt så tackade Fork inte nej till en enda spelning. Det var därför blandade känslor för Mia när hon fick huvudrollen. Hon hade fem kollegor i Fork som var beroende av att hon fanns med.

- Jag var jätteglad över rollen men samtidigt var jag livrädd över hur det skulle gå att ordna. Men det löste sig. Folk frågade mig hur jag orkade.

Veera Railio, Mia Hafrén & Anna Hultin
Bildtext Mamma Mia på Svenska Teatern 2014.
Bild: Brinkhoff/Mögenburg

I ett och ett halvt år spelade Mia 230 föreställningar av Mamma Mia och gjorde spelningar med Fork.

- Det var helt härligt men det var så intensivt så när sista föreställningen var slut kände jag att nu är nog rocken tom. Det fanns inte mycket kvar. Det slutade precis i rätt tid.

Fork och den glamourösa karriären

Fork börjar musicera tillsammans 1996, men har jobbat som professionella musiker i 12 år.

- Det var en vilja att vilja göra musik och det bara råkade sig att sång blev vårt huvudinstrument. Ingen var tillräckligt bra för att spela trummor eller gitarr och alla tyckte mest om att sjunga så vi tänkte: “Det ska inte stoppa oss”.

fork
Bildtext Gruppen Fork
Bild: Live Nation Finland

Mias karriär låter väldigt glamourös med teater och musik. Men bakom kulisserna kan det ibland se annorlunda ut.

- Jag väljer jobb som ser glamourösa ut, men det är en annan sak om de egentligen är det. Vi har stunder där vi tycker att det vi gör är helt fantastiskt. Men det finns också stunder där det känns jättetungt, det är tidtabeller, stress och tight med pengar.

Allting har två sidor berättar Mia.

- Men huvudsaken är att trots att vi ibland har lust att slänga mikrofonerna i huvudet på varandra så vill vi göra det här. Vi vill hitta på nya saker, vi känner oss inspirerade och tycker om varandra - Då klarar man också av lite tunga tider.

Mera om Mia Hafrén hör du i Vår musik måndag 17.7.2017 kl. 21.03.

Diskussion om artikeln