Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Biskopen om regnbågsgudstjänst i Karis: Alla är lika mycket värda

Från 2017
Många barn och vuxna står i en park och lyssnar på en konsert.
Bildtext Raseborg Pride ordnades första gången i Ekenäs år 2016.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Biskop Björn Vikström vill betona att alla människor är lika mycket värda oberoende av sin könsidentitet eller sin sexuella läggning. Därför håller han en regnbågsgudstjänst på Raseborg Pride i Karis i september.

Mässan hålls på Brankis i Karis den 2 september. Biskop Björn Vikström tycker inte att det är en ovanlig situation att hålla en mässa i Brankis i stället för i hemortens gråstenskyrka St Katarina kyrka.

Stadshusparken i Karis. I bakgrunden Karis brankis.
Bildtext En regnbågsgudstjänst hålls i Karis Brankis i september.
Bild: Yle/Robin Lindberg

- Gudstjänster hålls ofta på andra ställen än i kyrkor då det är sommar. Men det är klart att ett kyrkorum ger en viss stämning och det finns symbolik som talar till dem som kommer dit. Stämningen är annorlunda i en brandkårslokal, men det finns alla förutsättningar för att fira gudstjänst där.

"Det är inte kontroversiellt att jag är med"

Björn Vikström tror inte att hans deltagande i Raseborg Pride är så överraskande eller kontroversiellt att det får särskilt många att fundera på att träda ut ur kyrkan.

- Det är helt klart att inställningen till sexuella minoriteter är en känslig fråga inom kyrkan, men inte bara där utan i hela samhället. Det är viktigt att markera genom mitt deltagande att alla människor är lika mycket värda.

Biskop Björn Vikström
Bildtext Biskop Björn Vikström.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Vikström säger att en viss sexuell läggning eller könsidentitet inte får vara ett kriterium för att värdera en människa mindre än någon annan.

Mångfärgad verklighet

Du säger att alla är lika mycket värda, men samtidigt upplever en del att kyrkan ger två signaler: Alla är välkomna, men kyrkan viger inte samkönade par. Hur ser du på det dubbla budskapet?

- Så ser verkligheten ut, verkligheten är inte svartvit. Vi har inte en kyrka med en påve som drar upp kyrkans linje, utan en demokratisk kyrka där alla får säga sin åsikt.

Björn Vikström upplever ändå att många frågor kommit så långt att de inte längre upplevs som svåra längre, så som kvinnliga präster.

Internationella dagen mot homofobi firades i Helsingfors den 17 maj 2014.
Bildtext Kyrkan söker en väg mellan dem som kan tänka sig viga av samkönade par och dem som inte vill viga dem.

Då det gäller vigsel av samkönade par så ser Vikström en utmaning i att hitta en lösning där kyrkan kan ge utrymme för de präster som inte kan tänka sig att viga samkönade par.

Men kyrkan ska också kunna hjälpa de samkönade par som vill tacka Gud för att de hittat varandra och där församlingen kan vara med.

- Det är svårt att få att gå ihop, men jag och andra inom kyrkan jobbar med det.

Inget marknadsföringstrick av kyrkan

Björn Vikström säger att det inte är ett marknadsföringstrick av kyrkan att delta i Raseborg Pride, bland andra Karis-Pojo svenska församling och Raaseporin suomalainen seurakunta är arrangörer.

- Det finns aktivister inom regnbågsrörelsen som vill ha mässor, så jag skulle inte kalla det för ett pr-jippo.

- Jag tycker att det är en viktig del av kyrkans budskap att vi alla är skapade av samma Gud och att alla ska ha samma rätt att glädjas inför Gud. På det sättet är det ett naturligt arbete inom kyrkan och inte ett pr-jippo.

Raseborg Pride ordnas för andra gången.

Radio Vega Västnyland

7:46