G20 på besök – Hamburg håller andan
Stora delar av Hamburgs centrum spärras av inför G20-mötet som inleds på fredag. Demonstrationsförbud råder och 20 000 poliser ska upprätthålla ordningen under de kommande dagarna. Så ser det ut när G20-ländernas statschefer kommer på somrigt besök.
Den tyska federala kriminalpolisen BKA varnar bland annat för sabotage och mordbränder.
I en intern lägesbedömning, som tidningen Welt am Sonntag har kommit över, slår man fast att vänsterextremister kan försöka slå till mot viktiga trafikknutpunkter. Hit hör bland annat flygfältet och det stora hamnområdet.
Polisen i Hamburg å sin sida räknar med att man kan komma att försöka slå till mot elförsörjningen i staden.
Trots att man redan på torsdagsmorgonen inför ett flygförbudsområde ovanför staden, räknar polisen också med att man med hjälp av drönare kommer att försöka störa den tillåtna flygtrafiken.
Inget våld tolereras
Hur långt polisen gör en realistisk bedömning av läget eller om det också till en del handlar om överdrifter är i det här skedet svårt att säga.
Under fredag och lördag då G20-ledarna träffas ska omkring 20 000 poliser vara på plats för att upprätthålla ordningen
Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière har redan på förhand varnat mötesmotståndarna för att ty sig till våld och sabotage.
– Våld måste kvävas i sin linda, säger de Maiziere till tidningen Bild am Sonntag.
Enligt inrikesministerns uppskattning utgår man från att över 8 000 våldsbenägna extremister kommer att samlas i Hamburg under de kommande dagarna.
För att förhindra att allt för många utländska extremister tar sig till Hamburg har Tyskland infört kontroller vid sina gränser redan för flera veckor sedan.
Polisens och politikers varningar har i vilket fall som helst redan lett till en del kontroversiella beslut, som gör livet svårt för dem som vill protestera mot mötet.
Så har det upprättats ett 38 kvadratkilometer stort område där det under mötesdagarna är förbjudet att samlas till demonstrationer.
Förbudet är absolut nödvändigt för att man ska kunna säkra statschefernas transporter från flygfält och hotell till mötesplatsen, heter det från polishåll.
Mässcentret ligger dessutom granne med Schanzenviertel och den ockuperade tidigare teatern Rote Flora, sedan länge centrum för Hamburgs autonoma proteströrelse.
Få tror på lösningar
Hamburg är under de kommande dagarna alltså mer eller mindre en stad i undantagstillstånd.
En del företag skänker sina anställda en ledig dag, då man räknar med att det för många kan vara svårt att ta sig till jobbet.
Kollektivtrafiken trafikerar enligt en för mötesdagarna särskilt uppgjord tidtabell. Handeln i centrum av staden räknar med stora förluster för mötesdagarna.
Många är därför de som redan har hunnit fråga sig hur vettigt det är att mötet ordnas nästan mitt inne i centrum av miljonstaden.
Också bland tyskar som inte bor i Hamburg väcker mötet inga varmare känslor.
En opinionsundersökning som Spiegel Online har låtit göra, visar att mindre än en tredjedel av tyskarna är positivt inställda till mötet.
Över 70 procent av de tillfrågade är övertygade om att mötet i Hamburg inte kommer att föra med sig några lösningar på de viktigaste globala problemen.
Blockad och demonstrationer
Förutom att själva mötet leder till en hel del specialarrangemang väntas också uppemot 100 000 demonstranter samlas till olika protester mot mötet.
De största enskilda demonstrationerna är planerade för torsdag kväll samt för lördag.
På fredag försöker grupperingar som Block G20 blockera hela centrum och stoppa statschefer som Putin och Erdoğan från att nå mötesplatsen.
I övrigt varierar aktionerna och evenemangen från allt från ett alternativtoppmöte till en kvinnomarsch riktad mot Donald Trump.
Den största demonstrationen inleds på lördag förmiddag och den väntas samla tiotusentals deltagare. Också rutten för den här demonstrationen har man många gånger ändrat på grund av nya domstolsbeslut.
Demonstrationerna mot mötet inleddes i vilket fall som helst redan under det gånga veckoslutet.
Under natten till måndag kom det också till sammandrabbningar mellan aktivister och polis, då polisen stoppade aktivister som ville övernatta i ett planerat läger för demonstranter.
Polisinsatsen har i efterhand fått en hel del kritik, eftersom ett domstolsbeslut i det skedet tillät övernattning på området.
Ett senare beslut har däremot förbjudit all övernattning på lägerområdet.
Frihandel och klimat
Och vad kommer då själva mötet egentligen att handla om?
Ordförandelandet Tyskland har meddelat att man bland annat vill göra det rådande finanssystemet i världen mer motståndskraftigt mot framtida kriser.
Man vill också arbeta för mer frihandel, samtidigt som också klimatfrågan kommer att diskuteras. Något som säkert kommer att stöta på motstånd i alla fall från amerikanskt håll.
Tyskland vill också att G20-gruppen ska ta mer ansvar när det gäller flyktingar och migration. Här gäller det i synnerhet att bekämpa de så kallade flyktorsakerna.
Genom initiativet ”Compact with Africa” planerar man att stöda fem afrikanska länder för att förhindra att så många människor lämnar länderna.
Om det redan på förhand mycket omdiskuterade mötet i Hamburg kommer att leda till några konkreta resultat är i vilket fall som helst svårt att säga.
G20-mötet är framförallt en stor diskussionsklubb och man fattar inga bindande beslut.