Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ole Hellstén = matematikglädje för en hel generation helsingforsare

Från 2017
Uppdaterad 10.07.2017 13:09.
Utomhus tagen bild i halvfigur på en äldre man med glasögon som bär en blekorange skjorta, i bakgrunden syns spårvagn nummer tre och människor som går längs med gatan.
Bildtext Ole Hellstén njuter av välförtjänta pensionsdagar efter ett långt värv som matematiklärare.
Bild: Yle/ Cecilia Heikel

Ett av de namn som ni redan skickat in flere gånger inom satsningen "Alla tiders lärare" är Ole Hellstén, matematiklärare från Helsingfors. Under sin karriär hann han bland annat undervisa i flere gymnasier i staden, hålla kurser på Arbis och även på Hanken.

Inspirerat generation

Under sina flera decennier som lärare hann han göra intryck på en hel generation. Bara de första dagarna som "Alla tiders lärare" varit i gång har han nominerats flere gånger.

Så här hälsar en av hans forna elever:

"Ole, du vet inte hur många gånger vi talat om dig och hur många som genom åren lärt sig tycka om matte och tro på sig själv. De är inte få gånger jag hört nån säga att Ole Hellstén är den bästa läraren hen någonsin haft."

Jag träffar Ole på ett café i Helsingfors och han är synligen rörd av hälsningen.

– Jag känner mig oerhört stolt över det här, det är ju litet det jag varit ute efter. Att få elever att tycka om mitt ämne.

Inspirerande förebild

Ole kände redan tidigt att läraryrket skulle lämpa sig- ämnesvalet var däremot inte helt självklart.

– Matematik eller teologi var alternativen, eller så att söka in till teaterhögskolan. Men som lärare får man också vara någon sorts skådespelare.

Som vi vet vann matematiken över teologin.

– Jag tyckte väldigt mycket om matematik, och var rätt bra på det. Så hade jag själv en enormt inspirerande lärare i matematik, Rolf Qvickström. Han var något av en idol, bland annat för att han var så saklig. Han skulle aldrig ha varit ironisk mot en elev som inte kunde svara. Det gillade jag.

Tro på dig själv

Det som lyfts fram är Oles förmåga att få även den som trott att den "inte kan" matematik att tro på sig själv och sin förmåga. Han säger att det handlar om att stärka självkänslan.

– Man ska försöka få den eleven att uppskatta sig själv. Om hen är bra på något annat kan man berömma det. Vi är inte alla matematiker, men vi kan alla märka skönheten i matematiken.

En hälsning till eleverna

Många av Oles forna elever har hälsat till honom, vad vill han hälsa dem och alla andra elever han haft?

– Ja, jag hoppas att ni haft nytta av matematiken, men den är inte allt. Gav jag bilden att man inte klarar sig utan den så var det litet strunt. Är man bra på något är det det som man ska föra fram, säger han med glimten i ögat.

– Men leve matematiken och jag hoppas att ni alla mår bra!

Här kan du skicka in ditt tips på alla tiders lärare!

Alla tiders lärare

Diskussion om artikeln