Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Historiska Skata gård i Helsingfors ska bli rehabiliteringscentrum

Från 2017
Äpplen på Änglagård
Bildtext Arkivbild tagen i annat sammanhang.
Bild: Yle/Roger Källman

Blåbandstiftelsen och Helsingfors stad har kommit överens om uthyrning av Skata gård i Nordsjö.

Den kulturhistoriskt värdefulla gården får från och med september agera centrum för naturbaserad verksamhet i vård- och rehabiliteringssyfte.

Avsikten är att utveckla naturnära service för grupper bestående av drog- och mentalrehabiliteringsklienter, äldre invånare, invandrare och barnskyddsorganisationer.

- Skata gård kommer att fungera både som ett lärocenter för instruktörer och frivilliga inom naturnära vård och rehabilitering och som ett händelsecentrum för organisationer inom den här branschen, säger utvecklaren Tuomo Salovuori i ett pressmeddelande.

I framtiden kommer det att odlas nytto- och dekorationsväxter på Skata gård. Också rehabilitering med hjälp av djur kommer att utvecklas på gården.

Eftersom gården är belägen ungefär hundra meter från stranden, erbjuder den också möjlighet till rehabilitering genom fiske.

I första hand kommer social- och hälsovårdsgrupper att fungera på gården men i fortsättningen kommer det att ordnas evenemang som är öppna också för allmänheten.

- Skata gård är en oas i Helsingfors. Jag hoppas att det i framtiden finns husdjur på gården som också invånarna omkring kan få ta del av, säger Salovuori.