Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kinesiskt statsbolag köper åländsk fiskodling

Från 2017
Uppdaterad 04.07.2017 15:56.
Bassänger inne i en fabrik.
Bildtext Den landbaserade fiskodlingen på Åland säljs nu till Kina.
Bild: Owe Sjöblom, Ålands Radio/TV

Den landbaserade fiskodlingen Fifax i Eckerö på Åland säljs till ett statligt kinesiskt bolag. Fifax har utvecklat en ny teknik för miljövänlig fiskodling på land, en teknik som kineserna är intresserade av eftersom efterfrågan på fisk är stor.

På tisdagen släppte det finländska investeringsbolaget Helmet Capital, delägare i Fifax fiskodling i Eckerö, nyheten att hela anläggningen säljs till Kina.

Köparen är China Overseas Smart City Technology Group, helägt av det statliga kinesiska investeringsbolaget China Overseas Holding Group. Bolaget köper samtliga aktier i Fifax.

Löser in anläggningen

Fifax i sin tur köper samtliga aktier i fastighetsbolaget F-fast. F-fast äger själva anläggningen.

Fifax löser också in den del av anläggningens utrustning som ägs av landskapsägda Ålands fastighetsaktiebolag.

Pentti Kulmala är styrelseordförande i Fifax och representerar Helmet Capital. Helmet Capital har genom ett aktieägaravtal rätt att sälja bolaget, trots att man inte är majoritetsägare.

- Vi har hela tiden sagt att vi är med och utvecklar bolaget för att sedan sälja det. Den här affären ger god vinst och jag tror alla aktieägare är nöjda, säger han.

Pentti Kulmala vill inte avslöja försäljningspriset men säger att affären ändå ger en god vinst.

- Ägarna får tillbaka det som de investerat inklusive lån, vilket är drygt 30 miljoner euro, och en god vinst på det, säger Pentti Kulmala.

Fler fiskfabriker

Fifax har utvecklat en ny teknik för miljövänlig fiskodling på land, en teknik som Kina är intresserad av eftersom efterfrågan på fisk är stor.

- Köparna har aviserat intresse att bygga fler fabriker, kanske också på Åland, men i Kina och i andra länder, säger Pentti Kulmala.

Regnbågslax i håv.
Bildtext Odlad lax från fiskodlingen på Åland.
Bild: Owe Sjöblom, Ålands Radio/TV

Startproblem

Fifax har haft trögt att komma igång. Ännu två år efter produktionsstarten har Fifax inte full produktion.

Bolaget har också haft problem med reningen av processvattnet, men nu byggs som bäst ett nytt externt reningsverk som komplement till de tre som finns i odlingshallarna inne i byggnaden.

IN problem med Kina

Ålands finansminister Mats Perämaa (L) ser inget problem med att det är ett statligt kinesiskt bolag som köper upp Fifax, som stöttats med både investeringsbidrag som satsningar i byggnaderna via landskapsägda Ålands fastighetsaktiebolag.

En person (Mats Perämaa) sitter vid ett skrivbord.
Bildtext Finansminister Mats Perämaa ser positivt på försäljningen.
Bild: Ulf Weman, Ålands Radio/TV

- Kina är ju också med och satsar på biobränsle här i landet. Nu blir det förhoppningsvis full fart i anläggningen och arbetsplatserna är garanterade, säger Mats Perämaa.

Inom september skall affären vara klar.

Text: Ulf Weman, Ålands Radio/TV

Diskussion om artikeln