Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Säkerhet vid festivaler består av många delar

Från 2017
Händer på Ruisrock 2016
Bildtext För ordningsvakter gäller det att avgöra när ett folkhav tenderar att bli oroligt.
Bild: Yle/Malena Holmström

Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.

Senaste lördag ordnades Klacken Party i Pedersöre. Många unga som besökte konserten upplevde en otrevlig och stökig stämning.

I helgen arrangeras en av Finlands största festivaler, Ruisrock i Åbo. 105 000 biljetter är slutsålda och dagligen väntas 35.000 festivalbesökare till området. Säkerhetsarrangemangen kring Ruisrock är rigorösa och planeringen har pågått under hela året.

- Det är en process som pågår under hela året, där vi träffas med flera olika myndigheter för att planera hur besökarna ska ha det så säkert som möjligt. Det gäller även sådant som pågår i kulisserna och inte syns utåt, säger Ruisrocks promotor Mikko Niemelä.

Under Ruisrock jobbar 300 säkerhetsvakter.

- En del uppträdande är av sådan natur eller musikstil att publiken lever sig in i situationen, men direkt störande beteende ingriper vi i så fort som möjligt och gärna för tidigt än för sent, säger Niemelä.

Riskanalyser i stort och smått

Under de tolv år som Niemelä jobbat med Ruisrock har säkerhetsarrangemanget på det stora hela sett likadant ut. I fokus står festivalbesökarnas säkerhet och trivsel, men tillvägagångssätten har ändrats. Nu finns det tillgång till bättre kameraövervakning och snabb informationsspridning. Tillsammans med andra myndigheter gör arrangörerna riskanalyser för evenemanget. Det gäller allt från mindre olyckor till allvarliga.

- Ett mindre ärende kan vara ett getingstick, en stukad fot, eller skrubbsår. Det allvarligaste är om någons liv är hotat, och för detta och allt där emellan har vi en plan, berättar Niemelä.

Låg tröskel att ta kontakt

Arrangörerna för Ruisrock följer med vad som händer ute i Europa på stora konserter. Det är framför allt lösningen av olika problemsituationer som intresserar. På samma sätt samarbetar olika festivalarrangörer i Finland.

- Finska arrangörer är ganska nära varandra. Om något inträffar på en festival är det viktigt att följa med och diskutera hur ärendet har blivit skött. På det viset är vi alla i samma båt, säger Niemelä.

För en lyckad festivalupplevelse krävs det att publiken är på gott humör, uppträder sakligt och sköter om sig själv och andra, menar Niemelä.

- Vi har många informationspunkter på området, och det ska vara låg tröskel för festivalbesökare at ta kontakt om de har något på hjärtat, säger Niemelä.

Information till alla

För att en festival ska löpa så smidigt som möjligt är det mycket viktigt att alla känner till arrangemanget och vet vad som gäller. Alla personer som jobbar med ett arrangemang bör veta var exempelvis första hjälpen finns. Rutinerade ordningsvakter, radiotelefoner och information är några av nyckelorden för Popkalasets arrangörer som i år går av stapeln 28.8 i Borgå.

- Information till alla inblandade är viktigt, inte bara till ordningsvakter utan också parkeringsvakter och annan personal, säger Tomas Järvinen, producent för Popkalaset.

Järvinen har arbetat som kulturproducent för Popkalaset sedan 2011 och upplever att säkerhetsarrangemangen förändrats drastiskt under åren, framför allt den administrativa delen. Även om han inte vill kritisera systemet på ett generellt plan, så anser han att många paragrafer gör det mera krångligt men inte nödvändigtvis mera säkert.

- Det finns massor med listor som ska följas, det är mycket pappersarbete men det ger nödvändigtvis inte mera säkerhet. Varje arrangemang borde få en specifik modell som är anpassad enligt evenemangets natur, säger Järvinen.

Hur ska arrangörerna hålla koll på folkmassorna i ett publikhav?

- Ordningsmännen ska vara instruerade om hur de ska titta på folkmassor och ingripa när det blir för tätt. Det är viktigt att följa upp för det finns en stor risk för fara just här, säger Järvinen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln