Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kärnvapenkrig osannolikt men hotet växer - 6 påståenden om Nordkoreas missiltest

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 05:44.
En sydkoreansk man tittade på en tv-rapport om ett nordkoreanskt missiltest den 22 maj 2017.
Bild: EPA/JEON HEON-KYUN

Nordkorea hävdar att man har lyckats avfyra en interkontinental ballistisk missil, en missil som kan nå andra kontinenter. Yle utredde ifall påståendet kan stämma och vilka följder det kan ha.

1. Vad är det nya i Nordkoreas påstående?

Nordkorea säger att man natten till tisdag avfyrade en långdistansmissil av typen Hwasong-14. Tidigare har nordkoreanska myndigheter endast sagt att man har provskjutit robotar som klarar av korta och medellånga sträckor.

Vi kan avfyra en missil mot vilken plats som helst i världen, säger Nordkorea.

Detta påstående stämmer inte. Varken USA:s eller Rysslands missiler skulle nå vilken plats som helst i världen om de skulle avfyras från egen mark.

En fungerande Hwasong-14 missil kan trots det nå Alaska och till och med den amerikanska västkusten.

2. Är det frågan om en långdistansmissil?

Roboten flög både längre och högre än någon annan av de missiler Nordkorea provskjutit tidigare. Sydkorea och Ryssland har uppskattat att det trots det är en medeldistansmissil. USA meddelade på tisdag att de uppskattar att missilen var av interkontinental kaliber.

För tillfället går det inte att säga något om missilen med säkerhet menar forskare Elina Sinkkonen vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt henne kan man inte avgöra vilken typs missil det är frågan om utgående från robotens flygbana.

-Nordkoreas påstående är så allvarligt att det måste bekräftas. Nu försöker man garanterat leta efter rester av missilen i det Japanska havet.

Nordkorea har också tidigare kommit med osannolika påståenden. Till exempel påstod sig landet ha testat en vätebomb i januari i fjol. Forskare har ifrågasatt detta.

En fotgängare i Tokyo tittar på en tv-sändning om det senaste nordkoreanska missiltestet på tisdagen 4.7.2017.
Bild: EPA/FRANCK ROBICHON

3. Om påståendet stämmer, kan Nordkorea förstöra Los Angeles?

Nej. Nordkorea har gjort fem kärnvapenprover men har med stor sannolikhet inte lyckats bygga ett kärnvapen som kan placeras på en robot.

Med andra ord så skulle det vara bara en robot utan ett kärnvapen som når Los Angeles ifall påståendet stämmer.

Dessutom kräver en fungerande missil fler kärnvapentester än ett. Projektilen som testades flög mycket högre och i en rakare vinkel än raketer som avfyras mot en annan kontinent.

4. Varför utvecklar Nordkorea missiler?

Enligt forskare Elina Sinkkonen upplever den nordkoreanska regimen att missil- och kärnvapentesten är det enda sättet på vilket landet kan avvärja hotet från USA.

-Regimen vill visa att Nordkorea inte är ett fattigt andra klassens land. Nordkorea vill att dess militära hot tas på allvar, säger Sinkkonen.

Nordkorea vill förhandla direkt med USA. Landet vill att västvärlden erkänner det som en kärnvapenstat. Dessutom vill Nordkorea också försäkra sig om att västerländerna inte försöker genomföra ett maktskifte i landet.

Testen har också en inrikespolitisk innebörd. Landets regim och dess ledare Kim Jong-un vill framstå som starka inför det egna folket.

Nordkoreas Kim Jong-Un inspekterar ett nytt bostadsområde i Pyongyang i januari 2017.
Bildtext Missiltesten har blivit betydligt fler då Kim Jong-un tog över makten efter sin far.
Bild: AFP / Lehtikuva

5. Ska man oroa sig för kärnvapenkrig?

Nordkorea inleder knappast ett krig om landet inte upplever sig ha blivit inkörd i ett hörn. Ett krig mot USA och dess allierade skulle betyda en totalförlust för Nordkorea.

Mycket beror på USA säger Sinkkonen. President Donald Trump har varit mer aggressiv än den tidigare presidenten. Trump har bland annat pressat Kina att lägga band på Nordkorea.

-En preventiv attack från USA:s sida är osannolik. Men USA kan utöva påtryckningar genom att till exempel skicka hangarfartyg till området, vilket man har gjort tidigare.

Det som håller USA tillbaka är att Nordkorea redan nu kan förstöra stora delar av den sydkoreanska huvudstaden Seoul med kanoner och raketer. Sydkorea är USA:s allierade.

Nordkorea tros ha kemiska och biologiska vapen.

6. Vilka följder har missiltestet?

Tills vidare har USA och dess allierade straffat Nordkorea för landets kärnvapen- och missiltester. FN har infört kraftiga sanktioner mot landet, vilket inte hittills har stoppat testerna.

Då världssamfundet är splittrat är det fritt fram för Nordkorea att fortsätta med testen menar Elina Sinkkonen.

-En dag kan Nordkorea lyckas med att utveckla en vätebomb eller ett kärnvapen. Då blir det betydligt svårare att förhandla med landet, säger Sinkkonen.

Flera utländska medier har spekulerat i vad USA:s möjligheter att göra åt krisen är. Enligt en expert som BBC har talat med är det bästa alternativet en blandning av förhandlingar och hot.

Handeln mellan Kina och Nordkorea växte med 40 procent under det första kvartalet. Så mycket för samarbetet med Kina men vi försökte åtminstone! Skrev Donald Trump på Twitter inför mötet mellan ländernas ledare på G20-mötet i Hamburg.

Det viktigaste enligt alla experter är ändå att omvärlden måste stå enat för att kunna påverka Nordkorea.Enligt New York Times har Nordkorea förstått att nu är gyllene tiden för missil- och kärnvapentester då USA:s president Donald Trump inte kan påverka kineserna. Nordkorea tar alltså vara på stunden och lyckas samtidigt få fördelar inför potentiella förhandlingar.

Källor: Yle Uutiset, BBC, The New York Times, CNN. Artikeln uppdaterades 5.7.2017 med information ur utländska medier och en tweet av Donald Trump.

På andra språk

Diskussion om artikeln