Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Trafikkaoset i Ekenäs - så här svarar ansvariga Destia

Från 2017
Uppdaterad 05.07.2017 07:53.
Pojoviksbron i Ekenäs är nu asfalterad.
Bildtext Så här såg det ut på Pojoviksbron på tisdag morgon (4.7). På måndag kväll var där fullt kaos.
Bild: Marica Hildén / Yle

Många var upprörda över det trafikkaos som uppstod på Pojoviksbron i Ekenäs på måndag kväll (3.7). Ingen information fanns tillgänglig över de vägarbeten som orsakade kaoset då folk satt i timmar i kö. Ansvariga Destia har nu fått svara på frågor om hur det gick så här.

Det har stormat på sociala medier och i Yles kommentarspalt kring trafikkaoset i Ekenäs. Enligt kommentarerna hade en del suttit så länge som två och tre timmar i kö då de skulle ta sig över Pojoviksbron på riksväg 25.

Någon som kommenterat sade sig ha förlorat närmare 3 000 euro och en annan satt i kön på väg hem från sjukhuset. En tredje satt i bilen i tre och en halv timme med en hungrig ettåring.

I kön fanns också långtradare på väg till och från Hangö hamn.

Många västnylänningar kör också till Åbo den vägen då de ska till Sverigebåtarna som går ut från Åbo hamn mellan klockan 20 och 21.

Bilar i kö i stadsmiljö.
Bildtext Det var inte bara kö längs riksväg 25 utan också in på alla vägar. Här trafikstockning vid Formansallén i Ekenäs.
Bild: Anna Björkqvist / Yle

Trafikkaoset orsakades av asfaltarbeten på Pojoviksbron. Destia är huvudentreprenör.

Många frågade sig varför inte arbetena till exempel kunde göras på natten, varför informationen uteblev och vem som är ansvarig. Vi ställde frågorna vidare till de ansvariga.

Asfaltarbetena måste ske utan avbrott

Vad pågick på bron på måndag eftermiddag och kväll, Janne Salo på Destia, ansvarig för arbetena på bron?

I måndags asfalterades bron. Det var ett längre arbetsskede som måste utföras utan avbrott så att det inte blir fogar i asfalten. Vägen saltas och dessutom kör här mycket tung trafik. Om det uppstår fogar så lossnar asfalten. Det var ett nödvändigt ont att leda trafiken längs endast en fil.

Varför har det inte informerats om arbetena?

Det är ett långt projekt som har tagit nästan ett år och en anmälan för projektet har gjorts då, för nästan ett år sedan, till Trafikverket. Det var meningen att ytbeläggningen skulle göras i fredags (30.6) men det flyttades framåt till måndag så att inte fredagens rusningstrafik skulle störas. Det skulle ha varit ett ännu sämre alternativ.

Men det blev oanmält att arbetena drog ut på tiden några dagar extra, Trafikverket hade alltså ingen information om det. Det var mänsklig glömska att anmälan gått ut för tre dagar innan.

Vi tänkte att trafiken skulle lugna sig mot kvällen. Men istället var trafiken sällsynt livlig då.

Janne Salo, Destia

Nu började arbetena mellan 16-17-tiden på måndag eftermiddag. Kunde de inte ha gjorts på natten istället?

Vi tänkte att trafiken skulle lugna sig mot kvällen. Men i stället var trafiken sällsynt livlig då.

Om vi skulle ha börjat senare skulle risken ha funnits att arbetena istället skulle ha stört morgonens trafik. Det skulle ha försvårat för folk att ta sig till arbetet. Det var att välja mellan två onda ting. Därför valde vi att börja den tid vi började.

Borde ni inte ha lagt upp skyltar om att man måste vänta eller om man kan ta en omväg? Det handlar ju ändå om rätt stora arbeten.

Så här i efterskott sett så skulle det naturligtvis ha varit smart att lägga upp skyltar. Men entreprenören kunde också ha agerat på ett annat sätt så att man kunde ha fått arbetet gjort med mindre trafikproblem.

Pojoviksbron
Bildtext Snart ser det ungefär ut så här igen på bron.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Är det en ny firma som fungerat som entreprenör?

Företaget har arbetat för oss också förut. Rätt ofta har de jobbat på motorvägar där trafiken går längs två filer. Det är lite annan typs arbete. Det här projektet var ett undantag. Det var en orsak till att de inte lyckades med trafikarrangemangen.

Är det Destias eller entreprenörens ansvar att trafiken fungerar?

Ansvaret är gemensamt. Huvudentreprenören har ansvaret för att trafiken löper men förstås måste de följa regler som getts.

Så det har alltså gått fel från båda håll?

- Så ser jag på det.

De här myndigheterna är inblandade i broarbetena

Har ni diskuterat med entreprenören om det som skett?

Vi har skickat e-post. Frågan utreds som bäst hur vi i framtiden kan undvika sådant. Alla som varit delaktiga på något sätt kommer nog säkert att få veta hut.

Under tisdagen ska hela bron vara asfalterad. Trafiken har löpt problemfritt hela året så jag hoppas att den här ena kvällen inte ger sur smak i munnen.

Vi har tidigare fått bra respons och haft en bra stämning bland lokala underentreprenörer, invånare och väganvändare. Jag hoppas att den här ena kvällen inte förstör det.

Nu ska bron igen hålla 25-30 år innan den nästa gång behöver renoveras.

Pojoviksbron i Raseborg repareras och där finns betinggrisar som skyddar fotgängare från bilarna.
Bildtext Arbetena har pågått många månader. Så här såg det ut i februari 2017.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Helt färdig ska bron vara i slutet av juli. Men vi försöker få det färdigt under den här veckan och nästa. Och trafiken påverkas inte mer nu, de båda filerna hålls nu uppe hela tiden.

Sänkt hastighet måste vi ändå hålla en tid ännu på grund av exempelvis arbetsmaskiner som rör sig där. Men hastighetsbegränsningarna tas bort senast under nästa vecka. Kanske redan den här veckan efter att vi fått filerna målade.

Hur vanligt är det att det blir så här stora problem?

Det är inte vanligt att det blir ett sådant här trafikkaos. Det var ovanligt svår trafikstockning.

Brukar ni kolla i i förväg om det exempelvis är någon teaterföreställning på gång eller båtar som går ut? Eller får ni uppgifter om det någonstans ifrån?

Den här gången utgick vi från att trafiksituationen inte skulle vara så illa som den var. Därför kollades inget.

Överlag fungerar det så att om vi anar att det blir ett arbetsskede som är problematiskt ur trafiksynvinkel så gör vi en anmälan till trafikcentralen på Trafikverket. Därifrån kommer information om det på NTM-centralens sidor. Där kan alla se det.

Fullsatt läktare på premiären av Okänd soldat i Harparskog
Bildtext Bron var helt stängd för trafik natten då pjäsen Okänd soldat hade premiär i Harparskog.
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Exempelvis då Okänd soldat hade premiär på Hangösidan så hade vi också en del arbetsskeden som måste göras så trafiken stängdes av. Då ringde de från teatern, vi flexade någon timme och flyttade fram avbrottet i trafiken.

Vi försöker alltid höra på väganvändarna då det är möjligt. Men den här gången gick det inte som smort.

Vi ville inte göra någon ledsen. Jag ber uppriktigt om ursäkt och jag önskar en god sommar åt alla.

Ersättningar?

Jarmo Silvander är arbetschef på Destia och svarar på frågan om eventuella ersättningar för den som missat båten eller arbetet.

Kan man få ekonomisk ersättning för de långa förseningarna i måndags?

Om bilen går sönder exempelvis om det finns en grop i vägen så kan man ansöka om ersättning. Däremot är det här med tidsanvändning mycket svårare att bedöma. Det är mer på väganvändarens ansvar.

Lång kö på större väg.
Bildtext Det var kö ända från Langansböle fram till bron.
Bild: Privat/ Tony Mannström

Betyder det att det inte går att få ersättning för att man suttit två-tre timmar i kö och har lidit ekonomisk skada av det?

De som anser sig ha lidit ekonomisk skada av det här ska vända sig till NTM-centralen, det är rätt instans vad gäller ersättningar.

Får arbeten dröja länge och stocka trafiken utan att någon straffas för det?

Nej, det kan nog bli sanktioner ändå eftersom det kan handla om avtalsbrott. I våra avtal med NTM-centralen så finns exempelvis tidsgränser inskrivna.

Vi är väldigt ledsna för att användarna råkat ut för det här och ber så mycket om ursäkt. Det var många saker som inte klaffade och vi reder som bäst ut vad som hänt.

Diskussion om artikeln