Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strömmingsbiffar och vegemat utmanar fiskpinnen i skolorna i Vasa

Från 2017
Uppdaterad 05.07.2017 09:59.
Salladsbord i skolmatsal.
Bild: Yle/Lotta Sundström

De nya matrekommendationerna kommer att synas på tallrikarna i skolor och daghem i Vasa. Och även Finlands 100-årsjubileum kommer att märkas i lunchmenyerna.

Nya matrekommendationer för skolor och daghem trädde i kraft i början av året och det kommer att synas på Vasabarnens tallrikar.

Stadens matservice kommer att introducera flera vegetariska rätter och även jubileumsåret Finland 100 år kommer att märks på tallriken.

En vegetarisk nykomling är exempelvis härkissås tillredd på inhemska råvaror och istället för ost och pålägg kommer det att blir mera grönsaker till frukost och mellanmål.

− Rågröt och rågpaj med bär blir två nya mellanmål. Bägge tillreds av inhemska råvaror i våra egna kök. Personalen har ivrigt provsmakat de nya mellanmålen och vi tror att barnen också kommer att uppskatta dem, säger servicechef Katja Imppola.

Finland 100 syns på tallriken

Matservicedirektör Kirsti Mylläri säger att inhemska råvaror utgör grunden i nästan all mat som matservicen tillreder. Mjölkprodukter, kött, spannmål och bär är alltid inhemska. Rågröt och rågpaj med bär nya mellanmål

− Grönsakerna är också nästan alltid inhemska och vi prioriterar produkter enligt säsong. Brödet kommer alltid från närbagerierna, säger Mylläri.

Inhemsk mat i fokus

Från oktober till december står den inhemska maten tydligt i centrum genom att man serverar temaluncher i anknytning till Finlands 100-års jubileum.

Det bjuds på renfrestelse, ugnslax och karelsk stek för att fira självständigheten. På självständighetsdagen kommer barnen att få skåla barnen i saft och till efterrätt serveras äppelpaj med vaniljkräm.

På matservicen i Vasa deltar man gärna i dylika temaluncher .

- Tillsammans med barnen och personalen i skolor eller daghem kan matservicen planera menyn så att den blir pedagogiskt och ger barnen möjlighet att bekanta sig med nya smaker, säger Mylläri.

Köttbullen först ut

Målsättningen är att uppmuntra barnen att prova nya smaker och i höst kommer strömmingsbiffar att utmana favoriten fiskpinnar. Den allra första skoldagen, den 14 augusti kör man med en välbekant favorit.

− Vad kan vara trevligare än att inleda en ny termin med köttbullar, säger Kirsti Mylläri.

Diskussion om artikeln