Amerikanerna trötta på politiseringen av hälsovården
I USA försöker ledarskapet för senatens republikaner ännu få igenom sin hälsovårdsreform samtidigt som mätningar visar att bara kring 15 procent av amerikanerna stöder förslaget. Vår utsände hittade gott om motståndare i New York men också många som är arga på vad processen avslöjar om politiken i Washington i allmänhet.
- Jag hoppas lagen inte går igenom. Jag tycker att det är ett förskräckligt förslag och har ringt mina ledamöter upprepade gånger. Det är knäppt, säger Jeff, en pensionär på promenad i Washington Square Park.
Jeff har inte heller svårt att förklara varför han ogillar det republikanska reformförslaget.
- På några år tar det bort hälsovården från över 20 miljoner människor. Det skadar de svagaste, gamla och fattiga och försämrar kvinnornas rätt till vård. Det finns framförallt inget med lagen som gör den bättre än det vi har nu.
Jeff är framförallt arg på att lagen samtidigt innebär stora skattelättnader för de rikaste amerikanerna.
- Det här förslaget ger dem hundratals miljarder över några år. Det är frågan om människor som verkligen inte behöver de här pengarna, säger Jeff.
Nick, som berättar att han själv deltog i president Obamas första valkampanj, säger att lagen knappast kommer att gå igenom.
- Det skulle slå för hårt mot moderata republikaner, kanske också republikaner som står precis höger om den moderata falangen, säger Nick.
"Det borde vara en rättighet"
Det är bra om lagen faller, menar Nick. Men orsakerna är inte de rätta.
- Jag tror inte att de republikaner som inte stöder den gör det för att de vill se god hälsovård, utan för att de är rädda för att förlora sina jobb, säger Nick.
Många mer moderata republikaner antas vara emot reformen då de är rädda för att det kan påverka deras chanser att bli omvalda nästa år.
Joe, som också är ute på promenad inför självständighetsfirandet, menar att det värsta med hela processen är att en så livsviktig fråga har blivit så partipolitisk.
- Själva lagen känns som ett steg bakåt men det jag är mest besviken på är att det här är en så politisk fråga, att vi fortsätter politisera något som borde vara en rättighet, säger Joe
Trötta på partipolitik
Joe menar att partierna, i det här fallet republikanerna, idag är mer fokuserade på att riva ner varandras arbete än på att samarbeta.
- Istället för att säga att vi ska bygga vidare på det ni gjorde väl, så som nästan alla stora politiska processer har gått, försöker man helt börja om. Och om vi måste börja om vart fjärde eller åttonde år kommer vi aldrig att göra framsteg, säger Joe.
Alla New Yorkbor som Yle Nyheter talar med är trötta på bristen på samarbete över partigränserna, men ingen är överraskad att samarbetet också den här gången har uteblivit.
Jeff påpekar att republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell använde risken för att tvingas samarbeta med demokraterna som ett hot för att försöka få fler senatorer att rösta för hälsovårdsreformen.
- Samarbete verkar ha blivit ett skällsord i Washington, säger Jeff.
Joe säger att hela processen kring hälsovårdsreformen mest av allt gör honom ledsen över politikens tillstånd.
- Jag skulle inte säga att jag är besviken för det ingen överraskning. Jag är nog mera ledsen att de inte verkar kunna jobba ihop ens då det är så viktigt, säger Joe.