USA bekräftar: Nordkorea testade en långdistansmissil
Det amerikanska försvarsministeriet har bekräftat att det var en interkontinental missil som Nordkorea provsköt natten till tisdagen. USA och Sydkorea har svarat med att avfyra flera missiler från den sydkoreanska kusten i en gemensam övning.
Efter att ha granskat den nordkoreanska provskjutningen har alltså amerikansk militär konstaterat att det verkligen handlade om en interkontinental missil, precis som Nordkorea påstod efter testet.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson beskrev uppskjutningen som ett upptrappat hot.
- Testet av en interkontinental robot (ICBM) representerar en ny upptrappning av hotet mot USA, våra allierade och partners, mot regionen och världen, sade Tillerson.
Tillerson underströk att "det krävs globalt agerande för att stoppa ett globalt hot".
Han varnade också för att alla länder som förser Nordkorea med ekonomiska eller militära fördelar, eller låter bli att fullt tillämpa resolutionerna från FN:s säkerhetsråd de facto fungerar som medhjälpare till en farlig regim.
Som ett svar på Nordkoreas provskjutning och som en styrkedemonstration genomförde USA och Sydkorea en gemensam militärövning där de avfyrade flera missiler från den sydkoreanska kusten.
"En gåva till de amerikanska skitstövlarna"
På tisdag morgon hette detatt Nordkorea hade avfyrat - vad USA då trodde var en medeldistansmissil - som nådde en höjd på 2 802 kilometer och flög 930 kilometer på knappt 40 minuter, innan den landade i Japanska havet.
Nordkorea påstod genast att det handlade om en interkontinental robot av typen Hwasong-14 som har kapacitet att bära "en stor och tung kärnstridsspets" och kan nå vart som helst i världen.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un följde med testet och enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå ska han ha följt med det med ett brett leende på läpparna.
Han ska ha sagt att långdistansmissilen var "en gåva till de amerikanska skitstövlarna" på USA:s självständighetsdag.
Vidare ska Kim ha meddelat att han inte går med på att förhandla med USA innan de överger sin fientliga politik mot landet.
Svår utmaning för Donald Trump
Kort efter sin installation, i januari, twittrade USA:s president Donald Trump att USA inte kommer att tilllåta att Nordkorea utvecklar en interkontinental robot som kan nå USA. "Det kommer inte att ske", twittrade han. - Men nu tycks det ha skett.
Experter tror att Nordkoreas nya missil kan ha en räckvidd på 6 700 kilometer, den kunde alltså nå Alaska, men inte Hawaii eller de andra amerikanska delstaterna.
Experterna påpekar också att missilen inte är träffsäker och att Nordkorea inte har lyckats utveckla en kärnstridsspets som kan monteras på en interkontinental missil som skjuts upp utanför atmosfären och som sedan ska klara av att återinträda i atmosfären.
Men Nordkorea har utvecklat sin vapenkapacitet snabbare än väntat och det här blir en svår utmaning för Trump-administrationen i USA och för det internationella samfundet.
Kina vill inte störta Nordkorea i kaos eller utöka USA:s inflytande på koreahalvön. Därför är Kina ovilligt att använda alla sina påtryckningsmedel på Nordkorea.
Ett direkt militärt ingripande från USA:s sida mot Nordkorea skulle vara ett enormt risktagande. - Det kunde riskera miljontals liv på koreahalvön, eftersom Nordkorea har den vapenkapacitet man har.
Inga goda alternativ
Som New York Times konstaterar så har USA redan testat internationella sanktioner, cyberprogram för att sabotera Nordkoreas vapenprogram och ökad militär närvaro på koreahalvön. Allt det kommer USA sannolikt att fortsätta med, men det har inte löst problemet så här långt.
En diplomatisk väg som ännu inte testats är den som Kina länge rekommenderat - att USA skulle gå med på att begränsa militärövningarna i Sydkorea i utbyte mot att Nordkorea stoppar sina kärnvapen- och missiltester. - Men det är knappast en lösning som USA omfamnar och Nordkorea är ingen pålitlig förhandlingspartner.
Att Nordkorea kommit så här långt i utvecklandet av sin kärnvapenkapacitet är ett stort politiskt misslyckande för USA. Det säger forskaren Euan Graham till CNN. Han konstaterar också att det är företrädarna till Trump som bär ansvar för det här misslyckandet. Bill Clinton borde redan ha gjort mera för att försöka stoppa hotet från Nordkorea, enligt Graham.
FN:s säkerhetsråd ska samlas till en extrasession redan på onsdag kväll, finsk tid, för att diskutera Nordkorea.
På fredag träffar USA:s president Donald Trump - bland andra - Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin på G20-mötet i Hamburg. Också där kommer Nordkorea att ligga högt uppe på mötesagendan.
Källor: Reuters, AFP, AP, BBC, New York Times, CNN, TT