Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina: Utländska cancerexperter ska flygas in för att vårda Nobel fredspristagaren Liu Xiaobo

Från 2017
Uppdaterad 05.07.2017 13:21.
Nobels fredspristagare, den kinesiska människorättskämpen Liu Xiaobo mot en blå bakgrund.
Bild: EPA/LIU XIA

Kina har bjudit in utländska cancerexperter från USA och Tyskland för att vårda fredspristagaren Liu Xiaobo. Det meddelade de lokala myndigheterna i staden Shenyang, där fredspristagaren nu vårdas, på onsdagen.

Förra månaden diagnostiserades Liu med en långt gången cancer i levern. På grund av sjukdomen flyttades han från fängelset till ett sjukhus.

Både människorättsorganisationer och västerländska politiker har ifrågasatt kvaliteten på den vård Liu får och har krävt att han ska sändas utomlands för att få vård. Lius fru och vänner befarar att demokratiaktivisten endast har ett par månader kvar att leva och önskar därför att han vårdas utomlands.

Demonstranter kräver att Liu Xiaobo friges.
Bildtext Aktivister i Hongkong förbereder sig för ett massutskick av vykort med ett budskap som stöder Liu Xiaobo.
Bild: Alex Hofford/EPA

Hittills har Kinas utrikesdepartement förnekat att det skulle finnas brister i vården och menat att Liu vårdas av landets främsta specialister.

Varken Tysklands eller USA:s ambassad i Kina ville på onsdagen kommentera de lokala myndigheternas beslut om att kalla in experter från just dessa länder. Trots det sade USA:s ambassadör i Peking Terry Branstad förra veckan att han vill att Liu transporteras till USA för att få vård för sin cancer.

Fallet Liu ska inte stjäla showen på G20

Diplomatiska källor på plats i Hamburg har befarat att Lius situation ska överskugga den kinesiska presidenten Xi Jinpings deltagande i G20-toppmötet.

En grupp människorättsorganisationer har nämligen publicerat ett öppet brev i vilket man kräver att de övriga G20-ledarna ska pressa Kina för att frige Liu.

Liu Xiaobos vann Nobels fredspris 2010.
Bildtext Liu Xiaobo kunde inte närvara på prisceremonin år 2010 eftersom han satt i fängelset i Kina.
Bild: EPA

Demokratiaktivist som dömdes till 11 års fängelse

Demokratiaktivisten Liu dömdes till 11 års fängelse för omstörtande verksamhet år 2009. Ett år senare vann har Nobels fredspris.

Liu var en av skribenterna för det politiska manifestet charta 08.

Källor: AFP och Reuters