Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stendamm i kaffet: Vägarbeten på Strandvägen i Lovisa väcker irritation

Från 2017
På bilden synns Strandvägen i Lovisa som just blivit så pass klar att bara asfalten fattas. En gul arbetsmaskin synns också.
Bildtext Ännu lite jobb så är Strandvägssträckan vid Skeppsbron klar.
Bild: Yle/ Mira Bäck

För tillfället utförs vägarbeten på Strandvägen i Lovisa och speciellt arbetet vid korsningen vid Skeppsbron har väckt irritation. De lokala restaurangerna har mist kunder på grund av oljud och stendamm som yr omkring. Som tur är verkar det värsta vara över nu.

- Det är helt sjukt. Det blev damm på borden och ljudet var helt fasligt, säger Monika Grönqvist-Neuvonen från restaurangen Ölvin.

Grönqvist-Neuvonen säger sig förstå att arbetet måste göras under den varmare delen av året, men hon skulle helst ha sett arbetet bli klart under våren, inte nu i sommar.

- Kunderna vill ju inte sitta i ett dammoln. Jag hade själv ett möte på Ölvin på tisdagen och satt där som kund i en timme. Då man jobbar på restaurangen märker man inte av vägarbetet på samma sätt, men för kunderna är det nog väldigt störande.

Som sandstorm

Café Saltbodan ligger precis intill Strandvägen.

- Det såg ut som om en sandstorm pågick utanför fönstret, massor av vitt stendamm som inte är så trevligt för någon att ha i kaffet eller bullen eller i lungorna överlag, säger Timo Kühn som är delägare i Café Saltbodan.

Timo Kühn står inne i Café Saltbodan.
Bildtext Timo Kühn inne i Café Saltbodan.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Enligt Kühn har arbetet skrämt bort kunder. Stendammet lade sig som en vit beläggning över borden ute och den höga ljudnivån gjorde det omöjligt för kunderna att njuta av lunchen.

- Många som kommit hit har sagt att de inte tål oljudet och vänt på klacken. En del har trott att vi haft stängt eftersom delar av vägen varit avspärrad och stora maskiner stått här.

Kühn tycker att det inte har informerats tillräckligt om vilka alternativa rutter bilister kunde ta då delar av Strandvägen var obrukbar.

Försening

Arbetet har pågått länge. Under den senaste tiden har Kühn sett endast två byggarbetare som ensamma skött vägarbetet.

Kühn berättar att han tagit kontakt med staden för att få veta när projektet ska vara färdigt.

- Först sade de att den här delen av vägen skulle vara klar i slutet av maj, sedan sade de att den skulle vara färdig innan högsäsongen börjar. Nu är det redan juli.

Området kring Skeppsbron är en sevärdhet för turister.

- Vad ger det för bild åt turisterna då området ser ut som en byggarbetsplats? De kommer knappast tillbaka hit nästa år.

En del gatuskyltar ligger ännu vid danspaviljongen på Skeppsbron.
Bildtext En del gatuskyltar ligger ännu vid danspaviljongen vid Skeppsbron.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Lyckligtvis kunde Kühn dra en suck av lättnad på onsdagseftermiddagen.

De stora groparna i vägen är täckta och borrandet i sten verkar ha upphört, åtminstone längs vägsträckan precis vid Skeppsbron. Vägen är slät och ser ut som om den bara behöver ett lager asfalt för att vara färdig.

- Det värsta verkar vara över nu. Jag skålade i kaffe med de två byggarbetarna innan de åkte härifrån.

Snart klart

- Arbetet vid restaurangerna har orsakat störningar och tyvärr är det så, säger Markus Lindroos som är chef för samhällsteknik i Lovisa.

Arbetet blir som tur klart i slutet av denna veckan eller i början av nästa. Efter det fortsätter arbetet från Styrmansgränd och söderut.

- Det kommer att påverka trafiken i södra ändan men inte längre vid Skeppsbron.

På bilden synns Strandvägen i Lovisa som just blivit så pass klar att bara asfalten fattas.
Bildtext På onsdag kväll såg det redan så här bra ut. Nu har vägen fått farthinder, guppar som ska sakta ner fortkörare.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Projektet med Strandvägen ska vara klart i början av september och arbetet minskar hela tiden. I princip är allt förnyat: vatten, avlopp och regnvattensystemet. Vägkonstruktionen är också ny.

- Det var nödvändigt och ett projekt som vi väntat på i flera år.

Trafikarrangemang

Om man rör sig med bil kommer man fram till restaurangerna och Skeppsbron, men man måste beakta eventuella trafikarrangemang.

- Genomtrafik via Strandvägen önskar vi att man undviker, det finns arbetsmaskiner som rör sig i området.

Arbetet på Strandvägen utförs i huvudsak under dagtid men ibland också under kvällen för att få arbetet klart snabbare.

Diskussion om artikeln