Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovaccinerade barn fick mässling - "Fel att utsätta barn för farliga sjukdomar"

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 09:48.
Veronica Rehn-Kivi.
Bildtext Veronica Rehn-Kivi (SFP) har grundat en grupp i riksdagen med målet att fler ska vaccinera sina barn.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Att låta bli att vaccinera sina barn mot farliga sjukdomar är djupt oansvarigt, säger riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi (SFP) som nyligen grundat en vaccinationsgrupp i riksdagen. Åtminstone tre ovaccinerade barn har smittats av mässling i Nyslott.

Enligt Rehn-Kivi finns det en risk för att den motståndskraft man i Finland i årtionden har byggt upp raseras när föräldrar slutar vaccinera sina barn.

- Det är fel mot barnet att utsätta det för farliga sjukdomar. Dessutom kan man utsätta andra för fara. Sjuka människor som inte kan vaccineras utsätts för fara då andra saknar vaccin.

Ovaccinerade barn fick mässling i Nyslott

I tisdags bekräftades att två finländska barn i Nyslott fått mässling. Barnen som saknade vaccin hade smittats av en italiensk man vid en lägergård under midsommarhelgen.

I torsdags bekräftade sjukvårdsdistriktet i Östra Savolax ytterligare ett fall av mässling.

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
Bildtext Enligt THL finns det risk för lokala epidemier på flera orter där många låter bli att vaccinera sina barn.
Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press

I fjol smittades fyra finländare av sjukdomen som kan leda till allvarliga och dödliga följdsjukdomar.

De flesta barn i Finland har fått kombinationsvaccinet MPR som skyddar mot mässling, men på flera orter, till exempel i Jakobstad, är täckningen så låg att det enligt Institutet för hälsa och välfärd finns risk för epidemier.

Grupp i riksdagen ska sprida information

Den parlamentariska grupp som Rehn-Kivi grundat i riksdagen ska nu huvudsakligen inhämta och sprida information om vaccin.

Olika former av milt tvång ser hon som sekundära alternativ. Som exempel lyfter hon fram Italien där man kräver att barn ska ha vaccin för att få börja skola och förskola.

- Å andra sidan leder det till dubbel bestraffning av barnen. I första hand ska vi satsa på information. Om det inte hjälper kan man börja tänka på andra ukaser som göra att fler börjar vaccinera sina barn och sig själva.

Vårdreformen hotar förvärra situationen

Veronica Rehn-Kivi är också orolig för att social- och vårdreformen ska förvärra situationen ytterligare. I onsdags blev det klart att lagen om valfrihet ska skrivas om helt och hållet och hon hoppas att man då besluter sig för att mödra- och barnrådgivningen inte ska omfattas av valfriheten.

- Det är viktigt att vaccinationsprogrammen kan följas upp. Sprids ansvaret ut på många aktörer och producenter är jag säker på att man inte kan följa upp vaccinationerna och då blir det lättare att smita undan.

Artikeln uppdaterad 6.7 klockan 9.45 med uppgifter om att ytterligare ett fall av mässling bekräftats i Nyslott.

Diskussion om artikeln