Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Superlöftet Olli Ojanaho gör VM-debut – följ med medeldistansen

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 12:02.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i orientering, herrarnas medeldistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Orienterings-VM i Estland fortsätter på torsdagen med medeldistansen. På startstrecket finns den yngsta medlemmen i det finska laget, supertalangen Olli Ojanaho.

Det stora målet för den 20-åriga Ojanaho är junior-VM på hemmaplan i Tammerfors. Men efter att han gjort stora framsteg under vintern fick han också chansen att löpa i VM.

Stark insats i Jukolakavlen

Ojanaho har visat upp fina resultat hela våren. I Jukolakavlen i Joensuu gjorde han en bra insats på ankaretappen och förde sitt lag Helsingin Suunnistajat till en sjätte plats.

– Jag har haft en bra träningsvinter och det känns som att jag gått en hel del framåt, det visar ju också resultaten. Jag hade inför säsongen fokuset helt på junior-VM, men när det gick så bra under våren kom den här VM-platsen lite som en bonus, säger Ojanaho till Yle Sporten inför VM starten i Estland.

Femfaldig juniorvärldsmästare

Olli Ojanaho har varit framgångsrik i juniorklasserna med fem guld från tidigare junior-VM. Torsdagens medeldistans i VM tar han mera som en erfarenhet för framtiden.

– Jag är inte nervös för start ännu, men den känslan infinner sig väl på startstrecket. Jag har inte press på mig, men det skall bli roligt att löpa, säger Ojanaho inför sin VM-debut.

Genast efter medeldistansen åker Ojanaho hem till Finland för att delta i junior-VM i Tammerfors.

– Där hoppas jag på framgång, säger Ojanaho.

"En av de mest lovande genom tiderna"

Yle Sportens expertkommentator i orientering, Torsten Smedslund, ser stor potential i Ojanaho. Smedslund tror att han kan bli en av de allra bästa i världen.

– Han har allt som behövs för att bli en bra orienterare. Han har en fruktansvärd uthållighet, har orienteringen under kontroll och är lugn till sitt lynne. Han behöver bara lite mera erfarenhet och tuffa lopp. Han är redan nu en av de mest lovande genom tiderna, säger Smedslund.

I höstas flyttade Ojanaho från Rovaniemi till Helsingfors. I höst börjar han studera på svenska vid Svenska handelshögskolan. Enligt Smedslund är flytten till Helsingfors ett bra val av Ojanaho.

– I HS (Helsingin Suunnistajat) har de ett bra team med juniorer på gång. Där finns en bra stämning och ett bra drag. Det är en gynnsam miljö för att utvecklas, säger Smedslund.

Finlands lag på medeldistansen:

Herrar: Olli Ojanaho, Olli-Markus Taivainen och Fredric Portin.

Damer: Sari Anttonen, Venla Harju och Marika Teini

Medelsdistans på torsdag i TV2 och Arenan:
Kl. 12.00 Herrar
Kl. 15:00 Damer

Diskussion om artikeln