Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

En av tre finländare reser utan försäkring – tänk på detta då du tar en reseförsäkring

Från 2017
Uppdaterad 09.07.2017 11:41.
Personer kör omkring på segway med ryggen mot kameran.
Bild: Mostphotos

Sommaren är högsäsong för resor. Oftast går allting bra och resan blir ett soligt och vackert minne. Men ibland går saker inte riktigt som man tänkt sig: man blir sjuk, bestulen eller kanske till och med hela resan blir inställd.

Då kan en bra reseförsäkring rädda dig från den finansiella delen av sorgen. Men det gäller att vara noggrann eftersom reseförsäkringar kan skilja sig väldigt mycket mellan olika bolag.

Ofta består reseförsäkringen av två delar: en del som ersätter personskador, och en som ersätter skador på egendom eller bagage.

Det förekommer allt oftare att man kopplar reseförsäkringen till hemförsäkringen så att den är i kraft året om, men många väljer ändå att teckna en separat reseförsäkring.

Trots att de rest med reseförsäkring händer det emellanåt att en del tvingas stå för kostnaderna själva.

– Ofta handlar det om att man har haft en sjukdom redan när man rest iväg, till exempel hjärtbesvär eller diabetes, berättar Hanna Salo, försäkringsexpert på försäkrings- och finansrådgivningen FINE.

Då blir man utan ersättning även om symptomen förvärras under resan. För smittor med lång inkubationstid får man däremot ofta vård trots att flera veckor har gått sedan man kommit hem.

Ska barnen ha egna försäkringar?

Det är viktigt att eventuella barn också är skyddade under resan. Ska de ha en egen reseförsäkring eller är de inkluderade i ens egen?

Detta är något som ofta beror på bolaget. Samma sak gäller hur länge de får inkluderas i förälderns försäkring.

– Allt mellan 7-20 år förekommer, summerar Hanna Salo.

Ålder är någonting som också tas i beaktande när man tecknar reseförsäkring som äldre. Faktum är att om man har fyllt 70 år så kan det hända att man får nej när man vill teckna en sådan.

– Då är det bara att gå till nästa bolag, säger Salo.

I dag är människor nämligen friska allt längre och således reser de högre upp i åldrarna än tidigare. I dagsläget reflekterar de flesta bolags policyer detta men det finns fortfarande några undantag.

Ett barn i solen på en badstrand
Bildtext Är barnen tillräckligt små är de oftast inkluderade i en förälders försäkring
Bild: Mostphotos

Prövar du nya sporter? Se upp!

Det många semesterfirare glömmer bort är att en reseförsäkring inte täcker olyckor som sker i sportgrenar som klassas som farliga.

Dit hör bland annat dykning, bungyjump och fallskärm samt andra spännande sporter som man kanske inte utövar hemma men tycker att det verkar kul att prova på under semestern.

– För detta krävs att man tecknar en separat försäkring eller skaffar ett tillägg, förklarar Hanna Salo, försäkringsexpert på FINE.

EXCLUSIVE: Kendra Wilkinson and her husband Hank Baskett take their kids to a birthday party at IFly at Universal Studios City Walk
Bildtext Sugen på extremsport på semestern? Då bör du ta reda på vad din försäkring täcker.
Bild: Splash, Photos: Exclusive Candid / All Over Press

En av tre finländare reser utan reseförsäkring

Det är lätt hänt att man glömmer bort att teckna en reseförsäkring, framför allt när man gör korta snuttresor till ett främmande land som känns nästan som hemma.

Således är det ganska vanligt att en del glömmer bort att de ska ha reseförsäkring även för den lilla färjturen till Estland eller Sverige.

- En av tre finländare reser utan reseförsäkring. Det är mycket, säger Hanna Salo på FINE.

Andra slarvar medvetet för att de känner sig skyddade av det blå europeiska sjukvårdskortet som fås från FPA. Som EU-medborgare har man nämligen rätt till nödvändig sjukvård i andra EU-länder vid uppvisande av kortet.

Finland har dessutom avtal om viss sjukvård med ett par andra icke-EU-länder, däribland Australien.

Det man bör vara medveten om är att EU-kortet inte ersätter en reseförsäkring. Det kan nämligen bli en mycket dyr historia att använda sig av samma sjukvård som andra invånare i landet man rest till på grund av att självrisken kan vara mycket högre än den i Finland.

Dessutom är standarden på offentliga sjukhus inte alltid i samma klass som i Finland.

Europeiska unionens flaggor
Bildtext EU-kortet ger dig rätt till nödvändig sjukvård i alla EU-länder men lägre standard och högre självrisk kan bli en obehaglig överraskning.
Bild: Yle

Andra vanliga frågor gällande resor och försäkringar

Vad gör ambassaden? Finska staten är enbart skyldig att hjälpa dig i nödsituationer och då ska du kontakta närmaste amabassad eller konsulat i landet. Till ”vanligt” strul ska du ha en reseförsäkring.

Vågar jag ta med mig min nya dyra kamera? Stöldbegärlig egendom som mobiler, datorer, kameror och klockor ersätts i regel bara i undantagsfall som till exempel vid rån eller om du råkat ut för en ficktjuv.

Är det bara att tuta och köra? Om du vill hyra bil på semestern måste du teckna en bilförsäkring. Den tillhandahålls ofta av biluthyrare. Se då till att teckna en som täcker både förare och passagerare samt att den ersätter skador som du kan ha orsakat andra fordon eller människor. Om självrisken är mycket hög kan det vara god idé att ha en kompletterande försäkring med själviskeliminering. Om du kör i utlandet bör du också undersöka om din egen olycksfallsförsäkring täcker det eller om du bör teckna en extra försäkring för det.

Bör jag kryssa i den där försäkringen mitt flygbolag erbjuder mig?
Idag är det vanligt att man kan teckna en reseförsäkring direkt på internet hos flygbolaget man bokar sin resa med. Då är det emellertid viktigt att noggrant läsa igenom avtalet ftersom de kan skilja sig avsevärt från vanliga försäkringar vad gäller täckning.

Diskussion om artikeln