Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rickard Eklund: Så här skriver du en låt

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 13:23.
Rickard Eklund
Bildtext Rickard Eklund ger tips på hur du skriver en låt.
Bild: Magnus Nordström

Det är 20 år sedan kanalen Yle Vega hördes första gången i radion. För att fira den här födelsedagen efterlyser Vega nu en nyskriven låt som beskriver kanalen. Men hur skriver man egentligen en låt? Jukka Isojoki träffade prisbelönte låtskrivaren Rickard Eklund för att ta reda på svaret.

Richard Eklund är expert på att skriva låtar. 2016 vann han både Solveig von Schoultz diktpris och hans låt Finland blev vald till årets finlandssvenska låt på evenemanget Musik&Talang.

- Efter det har jag varit lite mera öppen med min poesi, hållit föredrag i skolor och haft massor med andra intressanta uppdrag tack vare uppmärksamheten.

Våga skriva dåligt.

Rickard Eklund

Nu kan du få samma uppmärksamhet som Rickard genom att skriva en låt till Yle Vega, som handlar om kanalen, livet eller finlandssvenskhet. Temat kan vara många.

Men hur ska man sätta igång när man vill skriva en låt? Så här skulle Rickard gå till väga:

1. Vad betyder Yle Vega för dig?

Fundera på vad Yle Vega betyder för dig, vilka associationer kanalen väcker och vilken roll den har haft i ditt liv.

- Spontant skulle jag tänka att det är en kanal som har varit på i bakgrunden när jag har varit i skären. Så är min association till Yle Vega. Jag skulle kanske spinna vidare på det konceptet och fundera på olika historier.

2. Skriv en text

Gå inte rakt på sak, tipsar Rickard. Han föreslår att inte berätta om kanalen utan bygga upp en historia som går bredvid kanalen.

- En tanke som slår mig, eftersom jag är född på 80-talet, är att jag började lyssna på Yle X3M när kanalen började då jag var ungefär 17 år. I något skede kände jag mig för gammal för Yle X3M och för ung för Yle Vega. Så någonting i den stilen skulle jag kanske skriva om. Någonting om att växa upp.

3. Hitta på en melodi

När Rickard skriver en låt plockar han fram någon intressant melodi när han har en text.

- Jag utgår oftast från en fras och rytmen av en intressant fras. Det kan vara en refräng, en hook (melodislinga som återkommer flera gånger) eller ett stick (en del av en låt som skiljer sig från övriga delar i låten). Det märker man sedan när man har den där frasen som rullar lätt av tungan.

4. Gör låten tredimensionell

- Med hjälp av arrangemanget och melodin kan man färglägga texten. Texten kan verka väldigt glad men när man lägger en sorgsen melodi blir den mera tredimensionell, så att det finns någonting annat i låten som inte kommer fram i texten.

5. Våga!

Våga skriva dåligt. Rickard säger att du ska våga skriva dåligt och skriva om så många gånger du vill. Man lär sig efter hand. Han påpekar också att det oftast är bättre än vad man tror.

- Jag vet ingen låt som alla tycker är den bästa låten som finns. Det finns alltid folk som kommer att tycka att en låt är bra eller dålig. Men om du är nöjd med den låt du har skrivit, så strunta i vad alla andra tycker.

Men hurdan låt passar för Yle Vega? Dansband, rock, pop eller country? Det är upp till dig!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln