Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migri: Afghanske nittonåringen svävar inte i livsfara

Från 2017
Demonstration på Helsingfors-Vanda flygplats mot utvisningar
Bildtext Tvåhundra demonstranter protesterade mot utvisningar vid flygplatsen då bland andra Zaki skickades hem.
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Natten till tisdagen skickade Finland tillbaka en 19-årig man till Afghanistan. Några timmar senare beslutade Åbo förvaltningsdomstol att häva utvisningsbeslutet men då var nittonårige Zaki redan i Afghanistan.

Fallet har väckt mycket känslor och kritik.

Vid Migrationsverket säger man att nittonåringen inte riskerar livet i Afghanistan om han har fått ett utvisningsbeslut.

Den offentliga diskussionen om Zaki saknar vissa detaljer, anser Hanna Helinko, direktör för enheten för juridisk service och landsinformation vid Migrationsverket.

- Jag förstår att folk blir oroliga om de tror att en ung man blir skickad tillbaka till livsfarliga förhållanden, men vissa fakta saknas här, säger Helinko.

Orsaken inte asyl utan arbete

Att utvisningen hävdes måste enligt Helinko bero på att nittonåringen ansökt om uppehållstillstånd på grund av arbete i Finland. Han har både av Migrationsverket, förvaltningsdomstolen och högsta förvaltningsdomstolen konstaterats vara trygg i sitt hemland.

Helinko säger att fallet är exceptionellt och tror inte att sannolikheten att samma sak sker igen är stor.

- Det är svårt att säga var det gått snett, allt verkar ha gått fort och jag undrar om ansökan kunde lämnats in tidigare eller om polisen inte har fått besked om att ett nytt beslut är på väg, säger Helinko.

Polisinrättningen i sydvästra Finland, som hade hand om utvisningen i går natt, meddelar att de inte kommenterar enskilda fall.

Fortfarande oklart om Zaki kan återvända

Förvaltningsdomstolens beslut tog ställning till utvisningen men inte till om Zaki får uppehållstillstånd. Det beslutet har ännu inte kommit

- Om han blir beviljad uppehållstillstånd så kan han återvända till Finland men om Migrationsverket ska ersätta honom för det som hänt måste sedan diskuteras skilt, säger Helinko.

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för flyktingkaos i Afghanistan eftersom flyktingar från grannländerna Iran och Pakistan strömmar in i landet samtidigt som flyktingar från europeiska länder också sänds tillbaka.

Finlands ambassadör i Kabul, Anne Meskanen säger att antalet flyktingar från grannländerna nu har minskat men att säkerhetsläget i landet har försämrats.

- Man kan inte skryta om säkerhetsläget. Det har försämrats märkbart under de två senaste åren och nu gäller det också Kabul. Vi lever fortfarande i efterdyningarna av den förödande bombattacken i Kabul i maj, säger Meskanen.

Diskussion om artikeln