Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump besöker Warszawa - fem frågor om besöket

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 11:55.
Förberedelser för Trumps tal på Krasinski-platsen i Polen.
Bildtext Krasinskiplatsen i Warszawa förbereds för den amerikanska presidenten Donald Trumps tal.
Bild: EPA/Rafal Guz

USA:s president Donald Trump anländer sent i kväll till Warszawa för ett 16 timmar långt besök. Från Polens huvudstad flyger han på torsdag eftermiddag vidare till Tyskland för att delta i G20-mötet. Vi har listat några frågor inför besöket i Polen.

Varför besöker Trump just Polen?

Trumps förra besök i Europa var ingen större framgång. Relationerna till de ledande EU-länderna har svalnat ytterligare efter att han drog sig ur Paris klimatavtal.

Det är därför viktigt för USA:s president att visa att han har nära vänner också i Europa och framför allt att få ett varmt bemötande.

Det får Trump med att göra ett officiellt besök till Warszawa framom Berlin, Paris eller London där han skulle mötas av protester.

Hur viktigt är besöket för det polska styret?

Också för den polska nationalkonservativa regeringen som är på kant med EU är Trumps visit av stor symbolisk betydelse.

Det polska regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) ledare Jaroslaw Kaczynski, som anses vara den mest inflytelserika politikern i Polen, har beskrivit besöket som en ny framgång för Polen.

Medan försvarsminister Antoni Macierewicz betecknar besöket som historiskt och menar att den polska regeringen delar Trumps syn i väldigt många frågor.

Det är Polens president Andrzej Duda som står värd för besöket och han uppges ha lobbat hårt för att locka Trump till Warszawa.

Enligt uppgifter i polska medier kommer Trump inte att träffa oppositionsledare under sitt korta besök.

Vad är då målet med besöket?

Den främsta orsaken till besöket är att befrämja amerikanska gasleveranser. Polen har börjat köpa flytande naturgas av USA i ett försök att minska sitt beroende av rysk energi.

Men Trump kommer också att delta i ett möte med tolv länder kring Östersjön, Svart havet och Adriatiska havet. De så kallade ”trehavstoppmötet” är tänkt att vara ett svar på den tysk-franska dominansen i Europa.

Huvudpunkten under besöket blir ändå det tal president Trump ska hålla vid monumentet på Krasinskiplatsen på torsdag eftermiddag.

Platsen symboliserar polackernas tappra uppror mot de nazityska ockupanterna 1944.

Talet som beskrivs som betydande väntas samla kring 15 000 åhörare. Mer än så ryms inte på området.

Den polska regeringen har uppmanat sina anhängare runt om i landet att ta sig till huvudstaden för att lyssna på USA:s president.

Vad kommer Trump att säga om Nato?

Enligt Vita Huset ska Trump ”lägga fram sin vision inte bara gällande USA:s framtida relation med Europa utan också vad de transatlantiska relationerna betyder för USA:s säkerhet och välstånd."

Men frågan är i fall han kommer att uttrycka sitt stöd för försvarsalliansen Natos säkerhetsgarantier, artikel 5, enligt vilket ett angrepp mot ett medlemsland ses som ett angrepp mot alla.

I samband med Natotoppmötet i Bryssel i maj undvek Trump att bekräfta om USA står fast vid Natos säkerhetsgarantier.

I Östeuropa och Polen är USA:s syn på Nato av stor betydelse och polackerna hoppas att Trump i Warszawa ska uttala sitt uttryckliga stöd till Natos säkerhetsgarantier.

Nämner Trump EU i sitt tal?

Däremot är frågan vad och om Trump berör EU i sitt tal.

Den polska regeringens syn på invandring, rättsväsendet och pressfrihet har stött på hård kritik från Bryssel som inlett ett förfarande för att undersöka om den polska regeringen tummar på rättsstatsprincipen.

Frågan är om Trump kommer att ge den sittande polska regeringen sitt fulla stöd och därmed rikta en känga mot EU.

Enligt många experter kan ett tal som går åt EU slå tillbaka mot Polen och leda till ytterligare splittring inom EU.

Den kunde lämna den polska regeringen allt mer isolerade i en tid då duon Macron-Merkel driver på en fördjupad europeisk integration.

Källor: Politico, Financial Times, New York Times, FNB

Svenska Yles Europakorrespondent bevakar president Donald Trumps tal på plats i Warszawa på torsdagen.

Diskussion om artikeln