Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VPS ser sitt ansvar i Europa League-kvalet: ”Vi representerar hela den finländska fotbollen”

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 13:56.
Sebastian Strandvall, VPS
Bildtext Sebastian Strandvall vill bidra med sin rutin i morgon. Oberoende om han spelar eller ej. (arkivbild)
Bild: Matti Raivio/All Over Press

VPS har det hyfsat förspänt inför returmötet mot Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalet. VPS vann den första matchen med 1–0. Sebastian Strandvall förutspår att det blir fysisk kamp i morgon kväll i Slovenien.

VPS har under chefstränaren Petri Vuorinens ledning förberett sig nitiskt för bortamatchen. Sebastian Strandvall berättar att man har haft stor nytta av videoupptagningar, som visat hurudana spelartyper Olimpija har och hur deras grundspel ser ut.

– På generellt plan så är det ju ett tufft motstånd. De är väldigt fysiska. Under första matchen hade vi 30 frisparkar och det är väldigt mycket jämfört med en normal match. Nu då vi spelar på naturgräs så kommer de säkert att hinna in i tacklingarna bättre än vad de gjorde på vår hemmaplan på konstgräs, säger Strandvall till Yle Sporten.

Inga taktiska förändringar att vänta av VPS

Strandvall betonar att VPS måste klara av att spela sitt eget spel ifall man ska kirra ett avancemang. I den inhemska fotbollsligan har man klarat av det med den äran på sistone. Vasaklubben ligger tvåa i tabellen och har inte förlorat en match sedan slutet av maj.

– Vi måste klara av att få i gång vårt eget lagspel och passningsspel. Det är vårt främsta vapen. Vi kan inte börja ändra vår taktik och bara försvara lågt och slå långa bollar, säger Strandvall och poängterar att utmaningen i morgon ligger både på det fysiska och psykiska planet.

VPS vill putsa fotbolls-Finlands solkade rykte

Sebastian Strandvall är inte sen att medge att den finländska fotbollens trovärdighet inte är på högsta nivå för tillfället. Han anser att VPS följaktligen spelar för hela fotbolls-Finland i morgon.

– Vi har fått lyckönskningar från konkurrenter från andra ligalag. Nu senast då vi spelade mot IFK Mariehamn så berättade en del av deras spelare att de suttit hemma och hejat på oss i det första mötet. Vi representerar nu hela den finländska fotbollen ute i Europa.

Tryckande hetta i Slovenien

Den finländska sommaren har som bekant inte bjudit på särdeles många varma dagar i år. I Slovenien är förutsättningarna de motsatta.

Strandvall jämför hettan i Ljubljana med den han upplevde under sin tid som fotbollsproffs i Iran.

– Man svettas väldigt mycket innan kroppen acklimatiserar sig. Uppladdningen är viktig och hur vi tankar under matchen.

Seg knäskada har satt käppar i hjulen

VPS-mittfältarens säsong har inte löpt som han hade hoppats. En seg knäskada har lett till att han endast spelat i fem ligamatcher den här säsongen.

Oberoende om han spelar eller inte i morgon, så hoppas han kunna hjälpa laget.

– Jag vill bidra med min rutin. Jag har både matchrutin och rutin från internationella matcher. Om jag inte spelar eller spelar lite mindre så kommer jag att stötta dem som spelar genom att ge tips, vara uppmuntrande och delaktig.

– Det är så vi ska ta oss vidare. Genom lagarbete och ett samarbete som är bättre än slovenernas.

Avspark i returmötet mellan Olimpija Ljubljana och VPS sker klockan 21.15.

Diskussion om artikeln