Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Turistens bild av finsk matkultur: Laxsoppa och grillmat

Från 2017
Fiskhuvud på ett grillkök på Salutorget
Bildtext Man kan bland annat köpa stekt potatis och siklöja på Salutorgets gatukök.
Bild: Lukas Rusk

Salutorget i Helsingfors är kanske Finlands största turistfälla: de flesta som besöker oss besöker torget i något skede. Vilken bild ger torgets matutbud av finsk matkultur?

– Min bild är att ni äter mycket fisk och skaldjur. Sen dricker ni kaffe och äter olika mindre snacks på eftermiddagen, på europeiskt vis, säger Christoph Cikragi.

Cikragi är i Helsingfors för första gången. Han reser med sin mamma Kaori Takano. De säger att de är halvt japanska, halvt amerikanska – nu har de flugit in från Fukuoka i Japan, men om vintrarna bor de i Colorado i USA.

Bild på Christoph Cikragi och Kaori Takano, två turister på Salutorget.
Bildtext Christoph Cikragi (till vänster) och mamma Kaori Takano är i Finland för första gången.
Bild: Lukas Rusk

– Säkert finns det också mycket fisk här för att vi är vid havet. Jag blev överraskad av hur mycket färsk frukt och färska grönsaker ni har! säger Cikragi.

Familjen kom till Helsingfors på morgonen, så de har inte ännu hunnit äta något. Men de ser fram emot att smaka på fisken.

– Laxsoppan vill jag hinna smaka på, säger Cikragi.

Men klarar sig den finska fisken jämfört med den japanska?

– Det känns som att japanska fiskrätter är mycket mer komplicerade, man har utvecklat konceptet långt. Här verkar det handla om ganska enkla rätter. Jag har generellt sett en bild av att ni gör många olika sorter av mat här i Finland men att ni gör det ni gör bra, säger Cikragi.

Torgstånd som säljer grönsaker och frukter på Salutorget.
Bildtext Färska grönsaker och frukter går åt även när vädret är regnigt.
Bild: Lukas Rusk

Världskänd laxsoppa

På Salutorget kan man köpa varm korv och annan grillmat, siklöja eller "mujkor" som det brukar kallas, men även crêpes och köttbullar och korvar av älg- och renkött. I torgköket som Mikaela Heikiö och Jamina Aro jobbar på får man stekta grönsaker, älgkorv, renköttsbullar med lingonsylt – och laxsoppa.

Porträtt på Mikaela Heikiö och Jamina Aro, som står utanför gatuköket de jobbar på på Salutorget.
Bildtext Mikaela Heikiö (till vänster) och Jamina Aro jobbar vid ett gatukök på Salutorget.
Bild: Lukas Rusk

– Det är lite kul med laxsoppan – det är en massa turister som kommer hit och vill smaka på just vår laxsoppa! När vädret är bra kan kön vara upp till tio meter lång. Kanske den varit med i något japanskt turistprogram eller något sådant, säger Aro.

Heikiö tycker att maten de säljer är typisk finsk mat.

– Ja, så är det nog, säger hon.

– Många turister är väldigt intresserade av finsk matkultur. De frågar oss "Is this Finnish food", är det här finsk mat? Nog är det väl ganska typisk finsk mat, säger Aro.

– Men karelska piroger eller kalakukko har vi inte, säger Heikiö.

– Å andra sidan så börjar jag kanske snarare tänka på Sverige av laxsoppa, säger Aro.

Mikaela Heikiö steker grönsaker i ett gatukök på Salutorget.
Bildtext – När vädret är bra är kunderna verkligen trevliga. De brukar ge oss en massa beröm för vår mat, säger Mikaela Heikiö.
Bild: Lukas Rusk

Diskussion om artikeln