Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverigedemokraterna - från spottkopp till halvt accepterade

Från 2017
Två unga killar står uppe på en husfasad och fäster banderoller med SD-logga.
Bildtext Sverigedemokraterna tar alltmer plats i Almedalen, men hålls fortfarande på avstånd i politiken.
Bild: Yle, Ingemo Lindroos

Sverigedemokraterna siktar på valseger och det får de borgerliga i Sverige att splittras djupt i förhållande till partiet. Som sverigedemokrat blir man inte lika ofta påspottad som förr, men partiets politik har inte förändrats nämnvärt.

Det är Sverigedemokraternas frukostmöte på en amerikansk sportbar inför ytterligare en kampanjdag i Visby. Partiet, som har gjort politik nästan enbart på kritik av invandringen, ser ut att bli näststörsta parti i riksdagsvalet om ett år, vilket skulle innebära en brakseger för Sverigedemokraterna.

Och de aktiva som har kommit till Almedalen från olika delar av landet upplever att de blir bättre bemötta här i Almedalen än för några år sedan.

Nicolas skrattar mot kameran, framför SD:s kampanjplats i Almedalen.
Bildtext Förr kunde folk spotta efter SD-medlemmarna i Almedalen. Nu är stämningen en annan, berättar Nicolas Westrup från Ronneby.
Bild: Yle, Ingemo Lindroos

- För fyra år sedan när jag var här var det folk som mötte mig, när jag hade SD-loggan på ärmen, som till och med vände sig om och spottade efter mig. Idag är det något helt annorlunda, idag är det folk som hejar på en, säger Nicolas Westrup som är kommunpolitiker från Ronneby.

Försöker lockar lågavlönade kvinnor

Sverigedemokraterna försöker nu bli ett mer allmänpolitiskt parti och och marknadsför sig i Almedalen som arbetarnas parti. Framför allt försöker man locka fler kvinnor till partiet, genom att tala om vård och omsorg.

På en av Visbys strandgator har SD tagit över den restaurang med uteservering som fackcentralen i Sverige, Landsorgansiationen LO tidigare förfogade över. Här har man hängt upp ett rött plakat med texten Arbetarpartiet - på riktigt!, som hänger alldeles intill LO:s affischer i samma färg på grannhusets fasad.

Två röda affischer intill varandra: Arbetarpartiet  - på rikitgt! SD och LO. För ett jämlikt Sverige.
Bildtext Sverigedemokraterna tog över LO:s gamla kampanjplats i Almedalen, och kör med nästan samma budskap som facket.
Bild: Yle, Ingemo Lindroos

Men själva politiken har inte förändrats märkbart. Det bedömer statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som är förlagschef vid den liberala tankesmedjan Timbro.

- Det är fortfarande så att Sverigedemokraterna är mycket mer radikala, både i sina yttranden och åsikter. Men de har helt rätt i att nästan alla andra partier har närmat sig deras politik efter flyktingkrisen.

Stor splittring inom Alliansen

Och spekulationerna om nästa regerinsgbas är i full gång eftersom inget block ser ut att få majoritet i nästa val. Dessutom råder en djup splittring inom den borgerliga Alliansen. Moderaterna har öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna, medan Centerpartiet säger klart nej,

- Sverigedemokraterna har ju rasistiska rötter, en auktoritär grundsyn, ställer människor mot varandra och står för en helt annan samhällsbild än vad Centerpartiet står för. Då blir det väldigt svårt att kunna styra landet tillsammans, säger ledaren för Centerpartiet Annie Lööf till Yle.

Johansson Heinö säger att en splittring inom den borgerliga Alliansen är rätt sannolik.

- Det är uteslutet med en alliansregering som skulle bygga på någon form av SD-stöd. Det går inte med Centerpartiets och Liberalernas linje. Och då kan man komma i ett läge där det i stället blir en blocköverskridande regering och då spricker Alliansen.

Isolerat parti i ytterligare fyra år?

Om ett eller flera borgerliga partier vill samarbeta med Socialdemokraterna betyder det att Sverigedemokraterna inte får något att säga till om, under en mandatperiod på ytterligare fyra år.

Vid SD:s frukostbord märker man att många ändå hoppas kunna snusa på makten efter nästa val.

- Vi har en bred politik och det finns många frågor där man skulle kunna samarbeta över partigränserna. Det är synd att man inte ser det i riksdagssammanhangen. Jag tycker det är synd att man låter partifärg gå ut över den faktiska politiken, säger Carina Herrstedt som är riksdagsledamot och ordförande för SD-kvinnor.

Carina Herrstedt i profil framför SD-logga på husfasad.
Bildtext Carina Herrstedt tror att det finns en stor krompomissvilja inom SD, men hon vågar inte lova att det gäller migrationspolitiken.
Bild: Yle, Ingemo Lindroos

I vilka frågor skulle ni själva vara beredda att krompomissa för att få vara med och förhandla?

- Vi är väl beredda att samarbeta med de partier som ligger nära oss och där vi kan få genomslag för vår politik. Så då måste man kompromissa i en del frågor.

Herrstedt vågar inte ta ställning om SD är villigt att kompromissa i partiets viktigaste fråga - migrationspolitiken.

Diskussion om artikeln