Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mod är nyckelordet för Fredric Portin under medeldistansen

Från 2017
Uppdaterad 05.07.2017 20:46.
Fredric Portin.
Bildtext Fredric Portin var VM-tia på medeldistansen i fjol.
Bild: imago/Bildbyrån/All Over Press

Fredric Portin tog en elfte plats på långdistans i orientrings-VM i Estland i går. Under morgondagens medeldistans hoppas han att han visar större mod än tidigare i VM-sammanhang.

Portin var tia på medeldistansen i VM i fjol, men han vill fortfarande hitta mer mod i tävlandet utomlands. Han säger att han hittills varit modigare på medeldistansen i hemlandet.

– Man lär sig hela tiden. I Finland sitter det i ryggmärgen, det har blivit så många upprepningar med den sortens terräng och kartor. Utomlands har det ofta varit så att jag inte vågar vara lika modig. Jag har känt på mig att jag gör misstag när jag gör modiga beslut, säger Portin.

Knepig terräng

Medeldistansen i Vitipalu avgörs i gropig terräng med dålig sikt.

– Det kommer att bli rätt besvärligt tekniskt sett. Jämfört med den långa distansen blir det snabbare mark och en mer löpvänlig tävling. I medeldistansen måste man löpa 35 minuter med full koncentration. Man ska vara redo för det.

Portin som deltar i sitt fjärde VM var elva på långdistans trots att en förkylning störde förberedelserna.

– Min form är inte så stenhård som jag hade önskat, men jag har accepterat det, säger Portin som sannolikt också tävlar i stafetten på fredagen.

Året i Norge var lärorikt

Portin representerar numera Paimion Rasti. För ett par år sedan tävlade han för norska Halden i en säsong. Erfarenheterna från Norge är fortfarande färska i minnet.

– Det var först där som jag lärde mig att orientera medeldistansen. Jag hade trott att det inte fanns tid att se på kartan och jag hade för bråttom. I Halden blev jag av med det. Jag lärde mig att kontroll är det viktigaste. Jag fick upprepningar med världstopparna.

Portin är inte långt från världstoppen. Han vet vad hans största utmaning som orienterare är nu.

– Jag kan fortfarande bli bättre genom att bli mer logisk. Som människa reagerar jag med känsla och jag är inte så matematisk. Det måste jag jobba på.

(FNB)

Diskussion om artikeln