Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump får varmt bemötande i Polen – ”Väl orkestrerat av den polska regeringen”

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 09:02.
USA:s president Donald Trump går ner för ett flygplans trappor tillsammans med frun Melania Trump.
Bildtext USA:s president Donald Trump och frun Melania Trump.

Ett varmt bemötande mötte USA:s president Donald Trump som anlände sent på onsdag kväll till Polens huvudstad Warszawa för ett kort officiellt besök.

Men i Warszawa där polispådraget är stort går åsikterna bland polackerna ändå isär. Medan vissa är stolta över att Trump tar sig tid att besöka landet är andra väldigt kritiska.

- Jag är stolt över att USA:s president har valt att besöka Polen. Det ger oss mer synlighet på den internationella arenan, säger Darek, en kostymklädd man i 60-års åldern.

Men Bozena, en äldre dam, är däremot av helt annan åsikt.

- Trump är emot kvinnor, han är en rasist som dessutom struntar i klimatfrågor, säger hon bestämt och skyndar vidare längs en av huvudgatorna i Warszawa.

Trumps kvinnosyn är något som även upprör Iza.

- Jag kommer att delta i en kvinnomarsch för att demonstrera mot Trump. Jag gillar inte alls att han kommer hit, säger hon.

Iza ska delta i en kvinnomarsch.
Bildtext Iza ska delta i kvinnomarschen.
Bild: Yle/Daniel Olin

"Besöket viktigt för både Trump och den polska regeringen"

Men trots att det finns kritiska röster så får Donald Trump ett varmt bemötande i Warszawa.

Sent i går kväll stod tusentals polacker och viftade med Polens och USA:s flaggor när den amerikanska presidenten åkte från flygplatsen till sin svit på det fashionabla Marriott-hotellet i centrum av staden.

- Det här besöket har stor symbolisk betydelse för både Trump och den polska USA-vänliga men EU-kritiska regeringen, säger den polska journalisten och debattören Jakub Dymek

Trump och den polska regeringen har en sval relation med EU:s ledning, därför är extra viktigt för både parterna att visa att de är nära vänner, menar Dymek.

"Ett tal inför regeringssympatisörer"

Huvudnumret i Trumps 16 timmar långa besök i Warzawa är det tal han ska hålla vid monumentet på Krasinski-platsen i eftermiddag. Ett monument som symboliserar stadens nedslagna uppror mot de nazityska ockupanterna 1944.

Inramningen och det mottagande han får där är väl orkestrerat, säger Dymek.

Journalisten och debattören Jakub Dymek.
Bildtext Journalisten och debattören Jakub Dymek.
Bild: Jakub Dymek

- De flesta av de 15 000 personer som ska följa med Trumps tal är anhängare till det styrande partiet Lag och Rättvisa. Partiets parlamentariker har fått bjuda in 50 personer var. Deras resa till huvudstaden bekostas av partiet. Det är givet att han möts av jubel.

Vita huset: Ett betydande tal

Talet som Trump ska hålla har Vita huset på förhand betecknat som betydande. Presidenten väntas bland annat ge sin syn på USA:s och Europas framtida relation.

Frågan är om Trump ger den EU-kritiska polska regeringen sitt fulla stöd och ifall det då kan leda till att splittringen mellan Polen och EU ökar ytterligare.

- Oavsett vad Trump säger eller låter bli att säga så kommer den polska regeringen att lyckas få Trumps tal att framstå som en seger för Polen, säger journalisten Jakub Dymek

En annan femma är hur EU-ledare som Emmanuel Macron och Angela Merkel kommer att reagera ifall Trump går hårt åt EU.

Den amerikanska presidenten kan inte räkna med samma varma gästvänlighet när han på fredagsmorgonen anländer till G20-mötet i Hamburg.

Diskussion om artikeln