USA i säkerhetsrådet: Vi kan ta till militära medel mot Nordkorea
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley hotade i FN:s säkerhetsråd med ett militärt svar på Nordkoreas senaste missiltest. Samtidigt riktade Haley ett hot mot Kina om att fortsatt handel med Nordkorea kan innebära utebliven handel med USA.
USA lät kalla FN:s säkerhetsråd till nödmöte efter att Nordkorea avfyrade vad som visade sig vara en interkontinental ballistisk missil på tisdag kväll.
Missilen som avfyrades i tisdags uppges ha en mycket större räckvidd än de missiler Nordkorea tidigare har avfyrat.
Den nya missiltypen ses som ett direkt hot mot USA och landets FN-ambassadör Nikki Haley sparade inte på krutet i säkerhetsrådet.
- Missta er inte. Avfyrande av den här missilen är en klar skarp upptrappning. Den nordkoreanska regimen säger öppet att dess missilers syfte är att angripa städer i USA, Sydkorea och Japan med kärnvapen. Nu har dess kapacitet att göra det ökat, sade Haley.
Militär makt mot Nordkorea möjligt
Haley anklagade omvärlden för att vara för blåögd då det kommer till Nordkorea och sade att upptrappningen inte bara är ett regionalt hot.
Enligt Haley hotar Nordkorea nu allt mer hela den globala stabiliteten.
Haley kom sedan med en egen, retorisk upptrappning, då hon sade att Nordkorea med sina handlingar håller på att göra en diplomatisk lösning omöjlig.
- USA är berett att använda alla förmågor till vårt förfogande för att försvara oss och våra allierade. En av de här förmågorna är vår avsevärda militära makt. Vi kommer att använda dem om vi måste, men skulle föredra att inte tvingas göra det, sade Haley.
Hellre handel än våld
Haley gav en bild av vilka förmågor landets ledare hellre tar till då hon sade att USA också har andra metoder, så som handel, för att handskas med hotfulla länder.
I samband med det riktade hon skarp kritik mot Kina, som står för över 90 procent av den nordkoreanska utrikeshandeln.
Haley syftade till president Donald Trumps kritiska uttalande mot att Kina, trots löften om motsatsen efter upprepade missil- och kärnvapentest, de facto har ökat sin handel med Nordkorea.
Haley antydde att fortsatt handel med Nordkorea kan komma att stå Kina dyrt.
- Det finns länder som tillåter, till och med uppmuntrar till handel med Nordkorea i brott mot resolutioner från FN:s säkerhetsråd. Samma länder vill gärna fortsätta föra handel med USA. Men det kommer inte att hända. USA:s inställning till handel ändras då länder inte tar hot mot den internationella säkerheten på allvar.
I praktiken kunde ett förverkligande av Haleys hot innebära sanktioner mot kinesiska företag och individer som gör affärer med Nordkorea.
Handeln mellan Kina och Nordkorea växte med 40 procent under det första kvartalet. "Så mycket för samarbetet med Kina men vi försökte åtminstone!", skrev Donald Trump på Twitter på onsdagen strax innan han åkte till Polen.
Motstånd från Ryssland, Kina
USA föreslog ytterligare en resolution mot Nordkorea under mötet och fick kraftigt stöd av Frankrike.
Både Kina och Ryssland hotade ändå att lägga in sina veton mot resolutionen.
Båda länderna fördömde det nordkoreanska missiltestet ”i kraftigaste ordalag” men gav olika orsaker för att motsätta sig en resolution som skulle utvidga straffåtgärderna mot landet.
Ryssland sade att möjligheten att använda militära medel i annat syfte än självförsvar måste uteslutas före en resolution kan komma på fråga.
Kina i sin tur kritiserade att USA har låtit installera en missilsköld i Sydkorea och uppmanade USA och Sydkorea att ställa in sina gemensamma militärövningar.
Presidenten frustrerad
President Donald Trump uppges främst ha diskuterat Nordkoreas hotfulla missiltest då han talade i telefon med sin kinesiska kollega Xi Jinping och Japans premiärminister Shinzo Abe inför G20-mötet i Polen.
Vita huset sade ändå att presidenten hade låtit Xi förstå att USA vill få sina handelsrelationer i balans.
Det tolkas i samband med uttalanden som annars dominerades av Nordkorea som ett sätt för Trump att poängtera att hoten om att fortsatt handel med Nordkorea kan få följder ska tas på allvar.
Trump rapporteras ha blivit allt mer frustrerad över vad han ser som Kinas svaga hanterande av Nordkoreas upprustning.
Efter att ha prisat Xi månaderna efter att han tillträdde som president har Trump nu återgått till en hårdare retorik mot Kina, vad Nordkorea gäller.