Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

20 år på havets botten - legolasten som än i dag sköljer upp på Storbritanniens stränder

Från 2017
Två legodrakar, en grön och en svart, på en sandstrand.
Bildtext Legodrakarna är eftertraktade bland strandsökarna.
Bild: Tracey Williams

Den 13 februari 1997 träffades containerfartyget Tokio Express, på väg från Rotterdam till New York, av en våg som fick fartyget att först luta 60 grader åt ena hållet, för att sedan pendla 40 grader tillbaka. Som ett resultat gick 62 containrar förlorade i havet. En av dem var fylld med nästan fem miljoner legobitar, en stor del av dem händelsevis med maritimt tema.

Än i dag, 20 år senare, sköljer pyttesmå flytvästar, blommor, plankton och drakar i plast dagligen upp på stränderna i Cornwall, Storbritannien. 4 756 940 legobitar sköljdes i havet, varav 3 178 807 kan ha varit lätta nog att flyta. Hur många som fortfarande finns kvar i havet är omöjligt att veta.

En bild med olika typer av Lego, till exempel flytvästar, blommor, sjögräs och en svart drake.
Bildtext Vilka legofigurer kan man hitta? Här är Lego Lost at Seas guide.
Bild: Tracey Williams

En av de som följt och samlat legobitar från utsläppet sedan containern hamnade i havet är Tracey Williams. Williams driver Facebooksidan Lego Lost at Sea, en sida som samlar intresserade och försöker kartlägga var legobitarna som föll i havet 1997 har hamnat.

Williams stötte på legofigurerna för första gången redan under sent 1990-tal, då hon bodde i södra Devon med sin familj.

En karta över områdena Cornwall och Devon i södra Storbritannien, som även markerar platsen där containerfartyget Tokio Express förlorade sina containrar.
Bildtext Williams upptäckte de små legofigurerna på stränderna i södra Devon - och sedan började de dyka upp vid Newquay.
Bild: Yle

- Jag och barnen brukade strandsöka varje dag och noterade då att legobitar hade börjat sköljas upp på stranden. Vi hittade små simfötter, ibland en drake eller en bläckfisk. Då visste vi inte varifrån de kom, men antog att de måste komma från någon form av lastutsläpp, berättar Williams till Svenska Yle.

Vi hittade små simfötter, ibland en drake eller en bläckfisk

2010 flyttade Williams till Newquay i Cornwall och till sin förvåning noterade hon att samma typ av lego sköljde upp på stränderna även där. Det var då Facebooksidan föddes.

- Den skapades för att vi ville försöka kartlägga hur vida de hade spridit sig, vem som hittar dem och vad de hittar.

20 år i havet har liten inverkan på kvaliteten

- Tusentals, jag har hittat tusentals, säger Williams när jag frågar om hon har någon aning om hur många bitar hon under årens lopp har hittat.

Ett litet legosvärd som ligger bland annat plastskräp på en sandstrand.
Bild: Tracey Williams

- Ungefär tusen har jag här hemma, men mycket ger jag bort.

Legofigurerna ges bort och lånas ut bland annat till museer och till olika typer av miljöorganisationer som vill använda dem i syfte att undervisa barn om plast i haven.

Trots att historien om små legoflytvästar och -bläckfiskar som sköljer upp längs stränder ter sig som en, om inte rolig så ganska sympatisk berättelse, så är det ett tydligt exempel på vad som händer med plast som hamnat i havet: så gott som ingenting.

- Vi vet att legofigurerna är 20 år gamla och de flesta ser ändå ut som var de var helt nya. En del av de leksaker vi hittar har vi kunnat datera till 1950-tal och också de är i relativt gott skick fortfarande, berättar Williams.

En liten lego-dykarmask bland massvis med plastskräp på en strand.
Bildtext Hitta legot - de sköljs ofta upp tillsammans med all möjlig annan typ av plastskräp.
Bild: Tracey Williams

Det hela är ett praktexempel på hur tålig plast är i vatten, men inte bara i vatten; alla legofigurer är nämligen inte flytande utan har troligtvis legat begravna i sand innan de efter stormar och tidvatten kommer fram igen.

Containerutsläpp relativt vanligt

Den container med destination New York som hamnade i vattnen utanför Storbritannien 1997 är bara en av 62 som hamnade över bord den gången – och ett av hundratals lastutsläpp som inträffar årligen.

Enligt statistik från World Shipping Council föll i snitt 1 679 containrar per år mellan åren 2008 och 2013 i havet. Den siffran inkluderar så kallade katastrofala utsläpp då fler än 50 containrar går förlorade samtidigt.

Containrar i olika färger staplade intill och ovanpå varandra ombord på containerfartyget OOCL Hong Kong, som med plats för över 21 000 containrar är världens största av sitt slag.
Bildtext Världens största containerfartyg OOCL Hong Kong har plats för över 21 000 containrar på en gång.
Bild: EPA/FOCKE STRANGMANN

Av de 62 som hamnade i havet 1997 har endast tre bärgats. Resten betraktades som sjunkna och ansågs inte utgöra någon fara för sjöfarten.

- Vi försöker fortfarande reda ut vad de andra containrarna från samma utsläpp innehöll, säger Williams.

Det är inte bara lego som sköljs upp på stränderna utan också rent skräp - mikroplast och gamla plastflaskor till exempel. Men också andra typer av leksaker, nu senast en hel del små plastlejon, berättar Williams.

Efteråt tog han hem plasten och sorterade den för hand.

Williams berättar om en man som nyligen under en dag på en strand samlade ihop sex miljoner bitar plast. Det var en av stränderna i södra Cornwall, där det ofta dyker upp legobitar, berättar Williams.

- Han var chockerad över mängden mikroplast som hade sköljt upp på stranden, och bad på Facebook om hjälp att städa upp. Efteråt tog han hem plasten och sorterade den för hand.

Bland de miljonerna plastbitar hittade mannen bland annat 240 legosimfötter och andra figurer som blommor och sablar. Kring tre miljoner av plastbitarna han samlade in var så kallade mikroplastpellets, som används som råvara inom plastindustrin.

Bläckpatroner av märket HP bland övrigt skräp på en sandstrand.
Bildtext En del av dessa patroner har nyligen sköljt upp på en strand i norra Norge, berättar Tracey Williams.
Bild: Tracey Williams

Williams känner också till ett annat lastutsläpp med bläckpatroner av märket HP som sköljt upp på stränderna i bland annat Storbritannien, Portugal, Frankrike, Danmark och nyligen också norra Norge. Utsläppet inträffade för ett par år sedan västerom Azorerna.

Legobitarna blev ett fenomen

Länge var Lego Lost at Sea en relativt liten grupp med bara några hundra följare. Det förändrades då BBC år 2014 uppmärksammade lastutsläppet 1997 och de många legofigurerna som ligger längs de brittiska stränderna. Efter det exploderade intresset.

- Före BBC-artikeln hade vi kanske 400 följare och efteråt blev det viralt. Intresset internationellt var enormt och plötsligt hade vi 50 000 följare. Jag tror att människor är fascinerade av vad som sköljs upp och vad som händer med plast i havet.

En legobläckfisk på en sandstrand, omgiven av annat plastskräp.
Bildtext Bläckfisken är likt draken en eftertraktad figur bland de som letar lego längs Cornwalls kuster. Totalt 4 200 bläckfiskar fanns i lasten som sjönk, men bara ett fåtal har hittats
Bild: Tracey Williams

Legojakten på stränderna har blivit lite av ett fenomen, berättar Williams.

- Jag har till exempel kontaktats av en amerikansk familj bosatt i Italien som reste till Cornwall enkom för att leta efter lego. De hittade en hel del, också flera sällsynta figurer som jag aldrig hade sett förut.

Williams kontaktas varje dag av människor som hittar lego på stranden eller som vill ha tips på var de kan leta.

Williams brukar passa på att uppmuntra strandsökarna att samtidigt som de jagar lego också plocka med sig plastskräp från stränderna.

"Det var bara något vi alltid gjorde"

Att lego med maritimt tema som år efter år sköljer upp på stränderna väcker intresse är kanske inte så konstigt, men att det skulle bli ett så pass stort fenomen hade Williams aldrig trott.

Att vi 20 år senare fortfarande skulle syssla med legojakten, tillsammans med tusentals andra människor, hade jag ingen aning om

Williams har mottagit förfrågningar av dokumentärfilmare som vill komma i kontakt med strandsökare, och i Bristol ska en pjäs om utsläppet och legobitarna på stränderna snart ha premiär.

- Vi brukade alltid gå på skattjakt på stranden med barnen, vi brukade leta efter havsglas och äggkapslar och senare också lego. Det var bara något vi alltid gjorde. Att vi 20 år senare fortfarande skulle syssla med legojakten, tillsammans med tusentals andra människor, hade jag ingen aning om.

Legobitar på jordenruntresa

Legofigurerna på stränderna i Cornwall har hittills varit ett relativt lokalt fenomen. Men figurer ur samma utsläpp har också hittats till exempel på Irland och i Nederländerna.

- Enstaka legobitar säger ännu ingenting, men när flera sköljer upp på samma ställe, av samma typ, är det enkelt att slå fast att det handlar om samma utsläpp, säger Williams.

Röda legoblommor på en sandstrand.
Bild: Tracey Williams

Nu och då kontaktas Williams också av människor som har hittat lego i Nya Zeeland, Australien och i USA, men det är svårare att bekräfta att de också skulle komma från samma utsläpp.

Karta med new York, Rotterdam och Newquay.

Det är ändå ingen omöjlighet – enligt vissa uppskattningar kan en del lego vid det här laget ha rest jorden runt.

- De kan börja skölja upp på stränderna i Finland, man vet aldrig.

Och om inte, så stannar de kvar och mals långsamt ner till mikroplast.

Källor: BBC, Beachcomber's Alert, World Shipping Council