En kvart i bastun dagligen kan skydda dig mot blodtryckssjukdomar
Män som badar bastu mer än fyra gånger i veckan är betydligt mindre utsatta för blodtryckssjukdomar. Det visar en ny undersökning vid Östra Finlands universitet.
Närmare varannan finländare som fyllt 30 år lider av förhöjt blodtryck, och bland män är blodtryckssjukdomar speciellt vanliga.
Nu har forskarna upptäckt att männen kan skydda sig mot blodtryckssjukdomar genom att flitigt bada bastu.
I undersökningen deltog 1 600 män i medelåldern, som följdes upp i 20 års tid.
Resultaten visar att de män som badar 4-7 gånger i veckan är hälften mindre utsatta för blodtryckssjukdomar.
Att bada bastu är ett trevligt sätt att ta hand om sin hälsa.
Jari Laukkanen, specialläkare i kardiologi
Undersökningen är en del av ett större forskningsprojekt vid Östra Finlands universitet.
Där har man genom tidigare forskning fått fram att flitigt bastubad både minskar dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar och risken att bli dement.
Den nya undersökningen är publicerad i den medicinska tidskriften American Journal of Hypertension.
"En gång i veckan räcker inte"
Åtminstone en kvart i bastuvärmen krävs för att blodtrycket ska sjunka, säger Jari Laukkanen, specialläkare i kardiologi.
- Då stiger pulsen och blodkärlen vidgas. När blodet har mer plats att cirkulera sjunker också blodtrycket.
- I varma temperaturer koncentreras blodcirkulationen speciellt till hudens ytliga blodkärl. Det är kroppens sätt att reglera värme, säger Laukkanen.
Effekten förstärks ju oftare man badar. En gång i veckan räcker inte, konstaterar Laukkanen.
- Blodtrycket sjunker ganska direkt till följd av att man vistas i bastuvärmen, men effekten varar en relativt kort tid. Det gäller att bada regelbundet för att hålla blodtrycket i styr.
Förhöjt blodtryck beror ofta på dåliga levnadsvanor, men kan också vara ärftligt. Att bada bastu är ett trevligt sätt att ta hand om sin hälsa, menar Laukkanen.
- Det är också någonting som alla finländare i praktiken har möjlighet till, oberoende av socioekonomisk status.
Många frågetecken kring bastubad - fortsatt forskning behövs
Man vet ännu inte med säkerhet varför vi mår bra av att bada bastu.
Forskningen är fortfarande i startgroparna, men hittills har man hittat två möjliga förklaringar.
En biokemisk teori är att hjärnan börjar producera mera endorfiner, vilket skapar en känsla av välbefinnande. På samma sätt ökar endorfinutsöndringen när man motionerar.
- Forskningsresultaten är ändå rätt opålitliga, eftersom endorfinhalten i hjärnan inte går att mäta. Resultaten baserar sig endast på blodprov, säger Laukkanen.
Forskare tror att den varma, stillsamma atmosfären i bastun skapar en känsla av trygghet och en återkomst till barndomen.
Den andra förklaringen är psykologisk. Forskarna tror att den varma, stillsamma atmosfären i bastun skapar en känsla av trygghet och en återkomst till barndomen - till och med till tiden före födseln.
Teorierna är inte nödvändigtvis i konflikt med varandra, säger Laukkanen.
- Det finns ändå många frågetecken, och speciellt nu när bastutraditionen sprider sig utomlands är det viktigt att forska vidare, säger Laukkanen.
Goda råd för bastubad
Det finns ingen gyllene regel för bastubad, utan det mesta handlar om preferenser, säger Lasse Viinikka som är före detta ordförande för Finska bastusällskapet.
- Till exempel värmetoleransen är fullständigt individuell, men den rekommenderade temperaturen ligger mellan 80 och 100 grader.
Den som är ovan råder Viinikka att börja med tio minuter i en 90 grader varm bastu.
- Börjar man känna sig yr, trött eller illamående vet man att det är dags att gå ut. Detsamma gäller om huden börjar bränna - det är möjligt att få brännsår av alltför kraftigt bastubad, säger Viinikka.
Han rekommenderar att värma bastun med björkved, speciellt om ugnen är stor.
- Då blir bastun fortare varm. Det lönar sig att riva bort barken, eftersom den bildar mycket sot som smutsar ned ugnen.
- När man kastar bad är det bra att låta vattnet strila över stenarna, i stället för att hälla hela skopan på en gång. Då får man upp en jämn ånga som inte känns alltför het, tillägger Viinikka.