Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Frågor om p-piller

Från 2017
en flickas händer som håller i ett p-piller paket
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Jag är en 17-årig tjej som har några frågor om p-piller. Hur länge efter att man har börjat äta p-piller börjar de verka? Påverkar de en på något annat sätt också? Ska man ha pauser emellanåt eller är det bara att äta i ett sträck från och med nu tills man sen vill ha barn? Man får ju piller från skolhälsovårdaren men ska man sen börja köpa dem på apoteket? Finns det några dåliga sidor? Finns det något annat man borde tänka på innan man börjar käka dessa piller?

P-piller börjar verka från och med det första pillret man tar och efter det behöver man inte längre oroa sig för att bli gravid. Biverkningarna varierar från person till person, en del blir mera påverkade än andra. Man kan få humörsvängningar, vilket ofta folk i ens omgivning märker bättre än man själv, och vissa får huvudvärk. En del kan gå upp eller ner i vikt men det rör sig oftast bara om cirka två kilo. Om man har finnar kan p-piller hjälpa, och mensvärken brukar också försvinna eller bli lindrigare. Mensen blir också regelbunden och oftast mindre riklig. Om man har besvärliga biverkningar kan man pröva med att byta till en annan sorts p-piller som kanske passar en bättre.

Det finns myter om att man inte borde använda p-piller för länge i ett sträck utan borde hålla pauser då och då, men det stämmer inte. Om man behöver prevention är det bättre att använda p-piller hela tiden och inte hålla pauser, för pauser kan rubba hormonbalansen. Som sagt har p-piller både positiva och negativa sidor och det lönar sig att tala med läkaren om det. Man kan ofta få p-piller för tre månader från skolhälsovårdaren eller preventivrådgivningen men efter det måste man börja köpa dem själv. P-piller kostar ungefär 12-13 euro i månaden. Det har talats en del om att p-piller höjer risken för blodpropp och det är något man ska ta i beaktande om man vet att det i ens släkt har förekommit blodpropp hos unga personer. Men å andra sidan ger graviditet sex gånger högre risk för blodpropp än vad p-piller gör.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, sexualrådgivare och barnmorska

Diskussion om artikeln