Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump: USA kommer att försvara Nato-länderna

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 17:12.
USA:s president Donald Trump talar vid Krasinski-platsen i Warszawa.
Bildtext USA:s president Donald Trump talar vid Krasinski-platsen i Warszawa.
Bild: EPA/Pawel Supernak

USA:s president Donald Trump höll på torsdagen ett tal framför tusentals åskådare vid Krasinskiplatsen i Polens huvudstad Warszawa. Trump sade bland annat att USA står bakom Natos kärna, artikel 5 om ett gemensamt försvar.

Då Donald och Melania stegade in på scenen möttes de av jubel från publiken som samlats för att lyssna på talet.

Det var Donald Trumps fru Melania som inledde genom att framföra ett kort tal varefter hon presenterade sin man för publiken.

I sitt tal pratade Donald Trump bland annat om Polens historia, religion och Nato. Trump berömde också USA:s och Europas starka band och sade att ett starkt Europa är bra för hela västvärlden.

USA:s president Donald Trump står på scenen i Warszawa tillsammans med sin fru Melania. I bakgrunden statyer på soldater.
Bildtext USA:s president Donald Trump står på scenen i Warszawa tillsammans med sin fru Melania.
Bild: EPA/Pawel Supernak

Trump säger också att USA är redo att utöka energiexporten till centrala och östra Europa för att inte så många länder skulle vara beroende av att importera energi från Ryssland.

Han uppmanar också Ryssland att avsluta sitt uppdrag i Ukraina.

Trump: Europa borde betala mera

De terrorattacker som drabbat Europa under de senaste åren nämnde Trump också. Han sade bland annat att Europa måste investera mer i sin trygghet.

Enligt honom borde Natos medlemsländer betala mer för sitt medlemskap i försvarsalliansen. Enligt honom har hans strikta linje redan fungerat och att Nato redan fått in mer pengar.

USA står också bakom Natos artikel 5 om gemensamt försvar och kommer att försvara andra Nato-länder, enligt Trump.

– I dag har vi ett hot mot västländerna och våra värderingar. Vi ska tillsamman arbeta mot våra gemensamma fiender, säger Trump.

"Polackerna valde Gud"

Donald Trump sade i slutet av sitt tal att monumentet vid Krasinski-platsen påminner honom om att runt 150 000 polacker miste livet år 1944 i upproret mot de nazityska trupperna i Warszawa-upproren.

Även den katolska tron nämndes i talet då Trump berömde polackerna över att ha trotsat den kommunistiska regimen år 1979. Då samlades över en miljon människor för att fira att den polskfödde Johannes Paulus II blivit påve.

– En miljon polacker ville varken ha rikedom eller privilegier, de ville ha Gud.

Trump kommer under eftermiddagen att åka till Hamburg i Tyskland för att delta i G20-mötet.

Diskussion om artikeln