Norrskatabor överlämnade namninsamling till Pargas stad
300 personer från Norrskata kräver att staden ordnar fram en ny brygga. UPPDATERAT: Pargas stad uppmanar företagaren att åtgärda problemet senast den första augusti.
På torsdagen överlämnades en namnlista från Norrskata till Pargas stad. Över 300 personer från Norrskata kräver att staden ordnar fram en ny brygga.
Peter Dorofejeff är initiativtagare till namninsamlingen.
- Bryggan är livsviktig. Utan en brygga är det ingen som vill hålla en butik eller restaurang öppen. Även all annan verksamhet lider; stuguthyrning, taxi, till och med tennisplanen. Allt dör tillslut. Norrskata blir tillslut en plats där man bara bor.
Idag överlämnade han listan till Pargas stads ämbetsmän och fick en glimt av hopp.
- De gav faktiskt förhoppningar om att få det här beslutet förskyndat framåt så vi får en brygga som vi verkligen behöver till holmen. Jag bryr inte hur konflikten löses bara den löses på något sätt. De första människorna har redan sålt sin tomt på grund av att det inte händer något på Norrskata.
Staden hoppas på en lösning
Pargas stadsarkitekt Heidi Saaristo Levin och tf stadsdirektör Peter Lindroos tog emot namnlistan på torsdagen. De delar Norrskatabornas oro.
- Vi tycker att det är olyckligt att situationen har uppstått. Bryggan är otroligt viktig för trafiken och näringsverksamheten och för att det ska fungera att bo där, säger PeterLindroos.
Enligt Peter Lindroos är det miljönämndens tolkning av avtalet att företaget Dagema, som hyr bryggan från staden, är bundet att underhålla bryggan vilket även betyder att företaget ska ordna fram en ny brygga.
- Staden är bunden av ett avtal och vi har gett en uppmaning att företagaren ska åtgärda saken till den första augusti. Stadens ståndpunkt är att vi väntar om företagaren kommer att agera så som staden har förutsatt.
Möjlig kompromiss
Hur det blir får Norrskataborna veta alltså den första augusti då den föregående processen är slutförd.
- Ett kompromissförslag vore att företagaren bygger en brygga och att den sedan efter 25 år övergår till Pargas stads ägo enligt gängse marknadsvärde under dessa 25 år. Men det måste i så fall förhandlas fram.
Oberoende kommer staden inte själv att påbörja några åtgärder för att själv skaffa en ny brygga innan ett klart och tydligt besked från företagaren att han följer sitt avtal eller inte, berättar Peter Lindroos.
Stort deltagande
Avsaknaden av en brygga har fått många Norrskatabor att skriva under namninsamlingen, hela 300 stycken.
- Om man tänker att det är en holme där det permanent bor högst 70 personer och där det finns 300 sommarhushåll så är 300 namn en väldigt stor andel. Pargas stad tackade och tyckte det var fint att folk har ett så stort intresse för sin hembyggd, säger Peter Dorofejeff.
Artikeln är uppdaterad 7.7.2017 kl.14:55 med kommentarer från Pargas stad