Protester mot nazister i Almedalen - lokalpolitiker vill ha förbud
Den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen väcker starka reaktioner, då den i dag kommer att synas och höras under politikerveckan på Gotland. Flera organisationer protesterar synligt och våldsbejakande organisationers yttrandefrihet debatteras livligt.
Vid hamnkajen i Visby står tält i långa rader, som vanligt under Almedalsveckan. Det är tal, flygblad och ballonger. Men inför fredagen är stämningen lite avvaktande.
Den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som också är verksam i Finland, ska hålla tal och sälja böcker vid sin tältplats under tre dagar i slutet av veckan. NMR är inte en del av det officiella programmet under Almedalsveckan, men har fått lov att hyra mark av kommunen.
Hela veckan har diskussionen varit livlig om varför organisationen beviljades tillståndet. Polisen hänvisar till ett yttrande från kommunen, som i sin tur tog beslutet på tjänstemannanivå utan att konsultera politikerna.
Vi hävdar att det här är en odemokratisk och våldsbejakande organisation och det är oroande för säkerheten att de kommer hit
Tommy Gardell
Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell har försökt ändra på beslutet efteråt, men det har inte lyckats.
- Det var en bland kanske tusen ansökningar som kom in, om upplåtelse av mark, till handläggare, som kanske inte har synat vad det är för organisation, och gett okej, utan att veta vad det är för organisation.
Om ni politiker hade tagit ställning, vad har ni hittat för stöd i lagen för att inte bevilja tillstånd?
- Vi hävdar att det här är en odemokratisk och våldsbejakande organisation och det är oroande för säkerheten att de kommer hit, och det tycker vi är skäl tillräckligt att inte upplåta mark, säger Gardell.
- Vi hade sagt nej, det är vi överens om inom alla partier, att vi definitivt hade sagt nej. Och så hade man fått överklaga det beslutet och då hade vi fått lagen (ordningslagen red.anm.) synad.
Politiker tar ställning mot, men svårt att hitta stöd i lagen
Om det kommer in en ansökan från NMR nästa år, så kommer kommunen att juridiskt försöka argumentera för att inte bevilja tillstånd.
Partiledare och ledarskribenter har tagit ställning mot NMR:s närvaro i upprepade tal och inlägg under hela veckan. Samtidigt har statsminister Stefan Löfven i tidigare sammanhang uttalat sig om att man i Sverige inte vill förbjuda NMR, eftersom man inte vill förbjuda organisationer i sig.
Också i centrala Stockholm har NMR beviljats demonstrationstillstånd ifjol höstas, då tusentals poliser var tvungna att spärra av hela centrala Stockholm för att undvika sammandrabbningar med motdemonstranter.
Tommy Gardell säger att de lokala beslutsfattarna sätts i en besvärlig situation då de ska försöka hitta argument i lagen.
- Det blir också problematiskt när våra partiledare och till och med statsministern säger att vi inte skulle ha tillåtit det här, och så har de ändå inte ett stöd i lagen. Då skulle man se över lagstiftningen och kanske förbjuda nazistiska organisationer, säger Gardell.
Skoprotest ska påminna om koncentrationsläger
Andra organisationer i Almedalen har valt olika strategier för att protestera. En stor hög med skor står intill den plats som nazisterna har hyrt, som en association till koncentrationslägren.
I ett av granntälten står organisationen JAG, som jobbar för personer med flera stora funktionsnedsättningar. Medlemmarna har beslutat att åka tidigare från Almedalen på grund av nazisternas närvaro.
- Det handlar om att medlemmarna som är personer med stora funktionsnedsättningar inte känner sig trygga i situationer där vi ska tala om människovärdesfrågor och allas rätt att leva, och stå några meter från en nazistisk organisation, säger Cecilia Blanck, verksamhetschef för JAG.
I stället för att själva stanna kvar har JAG lagt upp en utställning om Aktion T4, en utrotningsaktion som Nazityskland riktade mot personer med funktionsnedsättning.
- Vi vill för allmänheten visa vad en människosyn betyder för ett samhälle och vilken människosyn som får råda, säger Blanck.
Några meter ifrån står Rafiquil Islam från Bangladesh och delar ut flygblad för en kampanj mot utvisningar av utländska arbetstagare.
Han känner sig inte hotad som utlänning här och litar på att polisen kan garantera tryggheten för alla.
- Jag ser att polisen är här, och jag har stora grannar, som Amnesty och ICA. När de (NMR) kommer blir det kanske inte en vänlig situation, men jag tror inte att de kan göra någon illa, säger Rafiquil Islam.