Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK vidare, SJK ute ur Europa League-kvalet – Markkanen hattrick-hjälte för AIK

Från 2017
Uppdaterad 06.07.2017 23:12.
Akseli Pelvas och Moshtagh Yaghoubi.
Bildtext Akseli Pelvas och Moshtagh Yaghoubi fixade avancemang för HJK.
Bild: Lehtikuva

Walesiska Connah’s Quaid Nomads klarade inte av att upprepa bragden från den första omgången på bortaplan. HJK tog en klar seger över walesarna – samtidigt som SJK har gjort sitt i Europa.

Connah’s Quaid klarade av att storskrälla hemma i Wales. Inför det avgörande returmötet stod det 1-0 i totalresultatet – och en mållös match skulle ha lett till avancemang för underdoggarna.

Men HJK hade lärt sig sin läxa. Redan i den elfte spelminuten inledde Moshtagh Yaghoubi målskyttet då han pangade in 1-0. Akseli Pelvas satte in 2-0 ännu före pausvilan – och HJK såg ut som den ”finländska gigant”, som Nomads kallade klubben efter den första matchen.

Akseli Pelvas satte ännu själv in den sista spiken i kistan i den 55:e spelminuten – och därmed är HJK klara för den andra omgången av Europa League-kvalet. I den andra omgången ställs HJK mot makedoniska Shkendija.

Dystert för SJK

Det är däremot inte SJK – som åkte på en snöplig hemmaförlust mot sina isländska gäster i KR Reykjavik.

Efter den första matchen stod det 0-0 i matchparet, och ännu halvvägs in i returmötet stod samma siffror på resultattavlan. Men då kom islänningarna igång.

Palmi Rafn Palmason satte gästernas första mål i den 51:a spelminuten och SJK var plötsligt tvungna att sätta två baljor för att avancera. Mardrömmen fortsatte i den 83:e minuten, då Tobias Thomsen definitivt avgjorde matchparet med 2-0-målet.

VPS slog för sin del Olimpija Ljubljana med 1-0 också på bortaplan och avancerar till den andra omgången.

Eero the hattrick-hero

Eero Markkanen
Bildtext Eero Markkanen imponerar för AIK.
Bild: HENRIK ISAKSSON/IBL/IBL

I Stockholm såg AIK i sin tur till att punkterna returmatchen mot färöiska Klaksvik redan i den första halvan. Eller närmare sagt såg Eero Markkanen till att avgöra matchen.

Efter 45 spelade minuter stod det 5-0 till AIK – efter bland annat en trippelsalva av den finländska strikern. De två första målen pangade Markkanen in redan under de första sex spelminuterna.

Resten av matchen bjöd inte på ytterligare mål och därmed är "Gnaget" klara för den andra omgången i kvalet.

Diskussion om artikeln