Gabrielle Becking - bosatt i Finland och patriot i USA
Som 22-åring lämnade hon USA för studier och kärlek i Storbritannien. Efter brexitkaoset gick flyttlasset till Finland. Nu har USA fått en ny president. Kan hon föreställa sig att återvända till Trumps Amerika? Det här är Gabrielle Beckings historia.
- Jag heter Gabrielle Becking, jag är amerikan, jag bor i Finland och jag är en forskare och designer.
Så introducerar sig den nyinflyttade Gabrielle. Resan till det nya hemlandet började ändå för redan över sex år sedan då hon lämnade USA för magisterstudier i London. Där träffade hon sin brittiska man och bosatte sig för de kommande sex åren. I september 2016 blev det ändå dags att flytta igen. Denna gång gick flyttlasset till Helsingfors.
Trots att det knappt gått ett år sedan flytten har Gabrielle redan hunnit söka sig till nya magisterstudier vid Helsingfors universitet. Där ska hon studera statsvetenskap. Mest intresserad är hon av arktisk geopolitik - ett område som kommer att genomgå flera förändringar under de närmaste fem till tio åren, säger hon.
Livet på resande fot har gett Gabrielle en hel del insikter om olika kulturer och utmanat hennes världsuppfattning som amerikan. I den här artikeln berättar Gabrielle bland annat om att vara invandrare i Finland versus Storbritanniens brexitkaos, om att återvända till ett USA som styrs av Donald Trump och om att vara patriot trots honom. Vi börjar med frågan på allas läppar. Varför valde Gabrielle just Finland?
- Jag ville veta hur det är att leva i ett land som enligt statistiken är ett av de bästa länderna i världen. Finland toppar så många listor för livskvalitet och all sorts saker. Det måste bli Finland.
Gabrielle och hennes man övervägde också Sverige som de besökt vid flera tillfällen. Deras beräkningar visade ändå att det skulle bli billigare att bo i Finland. Tanken var att ge det några månader här, och om de vantrivdes, flytta till Sverige.
Medan det var idén om välfärdsstaten som lockade till just Finland, blev tidpunkten för flytten avgjord av resultatet i en legendarisk folkomröstning.
- I och med brexit insåg vi att vi kanske aldrig kommer att få bo i Europa. Vi vet ju inte vad som kommer att hända med britternas rättigheter i EU. Det var nu eller aldrig - och vi valde att ta tillfället i akt.
Det tvingar mig att växa och utmanar många av mina uppfattningar.
Nu har det snart gått ett år sedan flytten till Finland och Gabrielle är inte på väg någonstans. Även om hon inte alltid hänger med i svängarna har hon hittat ett hem här. Dessutom trivs hon med lite ovisshet.
- Det är vilt här. Jag vet faktiskt inte vad som händer en stor del av tiden, vilket jag personligen tycker är rätt roligt. Det är så annorlunda i jämförelse med det jag är van vid. Det tvingar mig att växa och utmanar många av mina uppfattningar.
Hur skulle du beskriva en finländare åt en amerikan?
Gabrielle skrattar.
- Jag har märkt en skillnad mellan finnar och finlandssvenskar. Finnar skrattar inte åt mina skämt och är ganska allvarliga. Finlandssvenskar är lite mer gladlynta.
Mer allvarligt talat menar Gabrielle att hon känt sig väldigt välkommen i Finland, vilket hon inte kan säga om Storbritannien.
- Ingen har sagt åt mig ”stick från mitt land, du hör inte hemma här”. Jag har inte känt av någon slags spändhet kring invandrarfrågor till skillnad från Storbritannien, säger Gabrielle och fortsätter.
- I Storbritannien jobbade jag med trevliga typer, men om jag kritiserade landet på något sätt alls frågade de mig rakt ut ”om du inte trivs här, varför åker du inte hem?”. Något sådant har jag inte upplevt här. Människor har varit väldigt nyfikna på vad jag gör här och villiga att hjälpa.
Det finns en klyfta mellan invandrare och invandrare.
Som invandrare var Gabrielle direkt berörd av Storbritanniens folkomröstning och brexitkaoset som följde.
- Upptakten till brexit var verkligen en av de fulaste saker jag varit med om. Människor som vi kände sade rätt hemska saker om invandrare. Då jag sade att jag också är en invandrare och är lika utsatt svarade de “nej, nej - inte du”. Det finns alltså en klyfta mellan invandrare och invandrare. Människor som jag - dem bjuder de på middag. Sedan säger de dessa hemska saker om andra invandrare.
Gabrielle tror att denna negativa inställning till invandrarfrågor bottnar i okunskap och det faktum att ämnet är tabubelagt.
- Det gavs så mycket felinformation under brexit-kampanjen - raka lögner. Människor förstod inte vad brexit skulle innebära och vad de skulle förlora och vinna på att lämna EU. Det fanns inget faktabaserat samtal om för- och nackdelarna.
Trump är ett symptom på en sjukdom - inte själva sjukdomen.
Nu som då åker Gabrielle tillbaka till USA. Den senaste resan gjorde hon för några veckor sedan efter en två års paus. Det var första gången hon varit hemma sedan Donald Trump blev president. Gabrielle berättar att hon inte hade en aning om vad hon kunde vänta sig. Gränskontrollen visade sig ändå vara en positiv överraskning.
- Jag var faktiskt särskilt orolig över gränskontrollen. Min man har nämligen förhörts förut och jag har läst många historier om människor och hela familjer som blivit uppehållna i flera timmar. En sådan nyhet handlade om en man från Nigeria som anlände med ett arbetsvisum för att jobba som utvecklare. De tvingade honom ta ett test för att bevisa att han faktiskt var det.
Allt gick ändå vägen för Gabrielle och hennes man och kontrollören var riktigt snäll. Gränskontrollen visade sig dessutom vara betydligt trevligare än under samma procedur i Storbritannien, avslöjar hon.
Hur har då Trumps presidentskap påverkat USA i Gabrielles ögon? Själv kommer hon från en liberal familj i en liberal del av landet. Därför är det föga överraskande att hon inte haft kontakt med någon som skulle ha röstat på Trump. I hennes liberala kretsar har reaktionerna varit entydiga.
- Jag skulle säga att människor är väldigt upprörda och oroliga. Varje dag kommer det någon nyhet och reaktionen är ”oj nej”. Jag tror det finns en stark känsla av oro. Det är ett enda kaos som tutas ut i medierna och man vet inte vad som stämmer och vad som kommer att hända.
Gabrielle menar att villkoren för politisk verksamhet i USA har förändrats sedan Trump tillträdde.
- Förut fungerade politiken under antagandet att det finns vissa osagda regler. Nu följer ingen dessa regler längre, så det finns en känsla av skurkaktighet som människor är väldigt obekväma med. Beträffande den faktiska lagstiftningen så tror jag inte att den ännu direkt påverkat någon jag känner. Det kommer den ändå definitivt att göra.
Under sitt senaste besök hörde Gabrielle till exempel att Trumps regering pratade om att förbjuda bärbara datorer på EU-flyg.
- Då tänkte jag att kom igen, snälla - vänta tills jag stuckit. Nu pratar de om att bannlysa datorer på alla flyg.
Jag ville inte återvända under Obama, vilket jag tycker var den bästa möjliga situationen.
Gabrielle Becking
Röstade du i presidentvalet?
- Ja det gjorde jag.
Vem röstade du på?
- Du får en gissning - det var inte den sittande presidenten, skrattar Gabrielle och fortsätter mer allvarligt.
- Jag röstade på Hillary.
Då Gabrielle lämnade USA för Storbritannien var Barack Obama president. Redan då var Gabrielle missnöjd med landets beslutsfattare. Kan hon föreställa sig att återvända under Trump?
- Jag ville inte återvända under Obama, vilket jag tycker var den bästa möjliga situationen. Jag vill definitivt inte återvända under Trump.
Det är mer strategiskt för mig att stanna i Europa om jag kan. Där är åtminstone en del av de mänskliga rättigheterna är skyddade.
- Trump är ett symptom på en sjukdom - inte sjukdomen själv. Han har bara gjort saker och ting betydligt värre. Och de saker han försämrar var orsak nog för mig redan innan han tillträdde för att inte återvända. Det är mer strategiskt för mig att stanna i Europa om jag kan. Där är åtminstone en del av de mänskliga rättigheterna är skyddade.
Patriot i Trumps Amerika
Populärkulturen har skapat en bild av att amerikaner är väldigt patriotiska. Samtidigt är patriotism ett laddat begrepp i Finland. Hur ligger det till i USA egentligen?
- Du kan inte inte vara patriot i USA. Jag vet inte vad som skulle hända om någon frågade dig huruvida du är patriot och du svarade nej. Du skulle bara inte svara så.
Är du patriot?
Gabrielle skrattar.
- Jag måste ju säga jo. Det jag säger här är offentligt – jag vill inte hamna på någon lista någonstans.
Gabrielle tycker att den amerikanska patriotismen är ett fascinerande koncept då amerikanerna tar sin patriotism på sådant allvar.
- När du är ett skolbarn måste du svära trohetseden till flaggan varje morgon. Du måste lägga handen på ditt hjärta, svära eden och sedan sjunga med nationalsången.
Kan man vägra göra det?
- Jo, man kunde. Men jag tror att man skulle ses som det svarta fåret. Själv har jag aldrig varit med om att någon sagt nej.
Medan traditionen tedde sig naturlig för Gabrielle under uppväxten är den rätt otänkbar för oss i Europa, framför allt här i Finland. Och så är det ju - vi ifrågasätter inte det vi är vana vid förrän vi hamnar i en annan kulturell kontext.
- När jag åkte till Storbritannien undrade jag varför alla där inte svär trohetseden till drottningen varje morgon.
Allt britterna gör, gör amerikanerna högljuddare, stoltare och större.
Gabrielle berättar att då hon besökte USA började hon märka sådana saker som hon tidigare tagit för givet.
- Det finns en hyperpatriotism som jag tror blivit starkare nu. Det känns som att det finns ett vi mot dem-tankesätt. “Vi är amerikaner och vi är stolta och starka” och Trumps slogan “gör Amerika mäktigt igen” - allt det här är ju patriotism och ett tveeggat svärd.
Men varifrån kommer den här patriotiska stoltheten? En stor del har att göra med det faktum att landet har en egen landmassa, två oceaner och det finns ingen riktig konkurrent. De Förenta staterna har blivit otroligt mäktiga på otroligt kort tid och är världsledare på många områden.
- Saker du kan se, människor du kan träffa och idéer som kommer därifrån - det är jag jättestolt över. Det finns en stark "skapa din egen lycka"-mentalitet och människor jobbar väldigt hårt på sina mål utan att bry sig om vad andra tycker.
- Du kan göra vad som helst och bli vem som helst - där finns allt. Många amerikaner saknar pass eftersom man kan göra allting i Amerika. Varför resa?, skrattar Gabrielle.
Dessutom är amerikaner väldigt dramatiska, avslöjar hon.
- Allt britterna gör, gör amerikanerna högljuddare, stoltare och större. Jag tror att stoltheten och patriotismen är en del av nationens personlighet.
Beträffande patriotismens negativa sida tror Gabrielle att risken är samma som för alla länder. Det vill säga att inte ifrågasätta och att inte se på saker och ting utifrån.
- Därför älskar jag att bo utomlands. Det tvingar mig att se och känna och förstå. Man får prata med olika människor och se deras perspektiv på världen som skiljer sig från ens eget perspektiv - det är fascinerande. Allas perspektiv är lika giltiga och det tvingar en verkligen att kritiskt granska vad som sägs och görs.
Jag vill ha vad alla andra har. Jag är avundsjuk.
Gabrielle Becking
En dylik granskning tycker Gabrielle att har saknats både i USA:s presidentval och i Storbritanniens folkomröstning. Man kunde säga att dessa händelser illustrerar patriotismens nackdel, menar hon.
- Men det är ingenting fel med patriotism. Jag tycker att det är fantastiskt - det skapar en känsla av gemenskap och medför social sammanhållning - och det är fint så länge det görs med måtta.
Men det finns givetvis också flera saker som gör Gabrielle motsatsen till stolt.
- Om vi talar om livskvalitet, hälsovård och byråkratiska frågor är jag inte stolt. Jag vill ha vad alla andra har. Jag är avundsjuk.
Jag är amerikan. Jag gillar amerikaner. Jag förstår deras skämt och de förstår mina.
Gabrielle Becking
Kan man skämmas över sitt hemland?
- Det är en väldigt laddad fråga. Jag tror att du kan skämmas över en viss handling. Till exempel antalet civila offer i drönarattacker eller hur vissa personer beter sig på den globala scenen. Man grimaserar nog ibland då man ser rapporter över vad din regering gjort för din räkning.
Tror du att du någonsin kommer att flytta tillbaka?
Gabrielle andas in och tar en fundersam paus.
- Jag skulle vilja det - för familjen. Jag tycker landet är fantastiskt. Jag är amerikan. Jag gillar amerikaner. Jag förstår deras skämt och de förstår mina. Men det finns flera problem som skulle påverka mig direkt och jag skulle vara tvungen att uppoffra flera saker som jag upplever centrala i att vara människa. Innan jag fattar ett beslut skulle jag väga för- och nackdelarna. Men för stunden gillar jag Europa.
Hör Gabrielle prata om patriotism i podden X3M Fokus: Patriotism på Arenan.