Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förändrade matvanor belastar Kina

Från 2017
Ah-hei (till vänster) och hans bror äter hamburgare på en snabbmatsrestaurang.
Bildtext Tioåringen Ah-hei (till vänster) har ohälsosamma matvanor. Också hans storebror gillar hamburgare.
Bild: Yle/Björn Ådahl

För bara ett par decennier sedan såg man sällan feta barn i Kina, men nu visar en ny undersökning att mer än 15 miljoner barn i dag är överviktiga. Utvecklingen anses ha varit skrämmande snabb.

Det betyder att det finns fler överviktiga barn i Kina än i något annat land. Förutom Kina har också Indien enligt undersökningen nu passerat USA som länge toppade statistiken.

I Kina förvärras problemet i hårresande takt. Ifall nuvarande trender inte förändras väntas det finnas nästan 50 miljoner ohälsosamt feta kinesiska barn år 2025.

Nya favoriter: Västerländsk snabbmat

De flesta av de överviktiga barnen lever i de allt mer välmående storstäderna. I dem har invånarnas matvanor förändrats på ett drastiskt sätt.

- Jag tycker om att äta hamburgare på kvällarna. Jag gillar också potatischips, berättar den 10-åriga Hongkongbon Ah-hei.

Fler och fler kinesiska barn har en likadan förkärlek för västerländsk snabbmat som Ah-hei. Barnen äter också mer kött och mindre grönsaker än förr.

Söta lockelser

Förr hade få kineser råd med mellanmål och snacks. Nuförtiden äter allt fler i synnerhet unga människor regelbundet både inhemska och utländska, ofta kaloririka, snacks.

En kinesisk pojke med glasögon håller i kanderad frukt spetsad på en pinne.
Bildtext Siu-keng känner till att sötsaker gör honom tjock. Han tycker om bland annat kanderad frukt.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Också konsumtionen av sötsaker och läskedrycker ökar ständigt. Det här gör sitt för att se till att barnen får i sig för många kalorier.

- Jag tycker om flera olika sötsaker. Om jag äter för mycket av dem blir jag tjock, konstaterar den tolvåriga Siu-keng medan han äter kanderad frukt.

Ingen lek, för lite motion

Problemet förvärras av att stadsbarnen får alltför lite motion. Förr var det till exempel vanligt att barnen cyklade till sina skolor, men i dag är det få som gör det.

En stor del av skoleleverna ägnar dessutom så mycket tid åt sina studier att de inte hinner leka utomhus eller idrotta under sin fritid.

Samtidigt är otaliga föräldrar tvungna att göra överlånga arbetsdagar, så de har inte möjligheter att följa med vad deras barn äter.

Undersökningar visar att ett barn som frossar i snacks i två veckor i medeltal går upp i vikt med ett halvt kilogram. En sådan diet gör inte heller gott åt barnens blodtryck i och med att snacks ofta har höga salthalter.

Tvivelaktig omkörning

Det är inte bara barnen i Kina som blir tjockare. Också antalet överviktiga fullvuxna kineser har skjutit i höjden, och det finns nu redan nästan 60 miljoner av dem.

Två kinesiska kvinnor på en restaurang. På tallrikarna har de en traditionell english breakfast.
Bildtext Nuförtiden finns det västerländska restauranger i alla storstäder. Maten är ofta kaloririk.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Kina väntas snart passera USA som det land där det finns mest överviktiga invånare. Knappt 80 miljoner amerikaner uppskattas i dag vara överviktiga.

Följaktligen blir sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck och njurskador snabbt vanligare i Kina. Det bådar inte gott för landet och dess invånare, för sjukvården är redan överbelastad.

Diskussion om artikeln