Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han vill besöka alla Sydafrikas vingårdar

Från 2017
Bror West står med en vinguide i handen i en lummig, grön miljö.
Bildtext Bror West har sysslat med mat sedan han var 14 och kan nu väldigt mycket om sydafrikanska viner.
Bild: Yle/ Axel Brink

För tio år sen blev Bror West och hans fru förälskade i Sydafrika, och i samband med det kom vinintresset. Nu jobbar de på sin dröm.

Alla har vi drömmar. En del är små, andra är stora. Vissa är luddiga och andra är konkreta. Somliga är påbörjade, andra förblir drömmar. Bror West har en konkret dröm som han och hans fru redan har påbörjat.

- År 2015 fanns det 566 vingårdar i Sydafrika. Det kan variera med tio från år till år. Vi sade en gång att vi väl ska hinna igenom alla före vi trillar av pinnen. Hittills har vi varit på ungefär 50, säger Bror West.

Sydafrika är ett av väldigt många vinproducerande länder och man kan fråga sig varför det blev just det som blev fokus för West. Svaret är en blandning av slump och kärlek i första ögonkastet.

- Min fru Tuija jobbade på resebyrå, så jag fick chansen att komma med. Vi blev tända med samma och åkte tillbaka året därpå på tu man hand.

Vin och noshörningar

Det är inte bara vinet som lockar. Till en början var det vilda djur. I Sydafrika åker West och hans fru alltid på safari nära Kruger nationalpark.

- Vi bor mitt i djungeln och kör sex timmar om dagen. I bland ser man ingenting, i bland ser man hur mycket som helst, säger West.

Djuren har också lett till ett engagemang till att hjälpa till med att rädda noshörningen. Paret ordnade en fotoutställning i Vasa och pengarna gick till att rädda noshörningen, ett djur som hotas av utrotning och situationen har bara blivit värre.

- Sedan är ju Sydafrika ett fint land. Det är varmt och människorna är enormt trevliga.

Vinguide som kompis och bibel

West började så småningom gå på vinturer och intresset utvecklades till en hobby som gradvis blir mera utstuderad.

- Vi har skaffat en massa bekanta som i bland kommer med. Vi har en auktoriserad guide, men vi kallar henne för en vän nu för tiden. Hon snokar reda på olika små familjevingårdar, inte de stora, kommersiella gårdarna.

Sydafrikas vingårdar följer med paret hem, både i form av exklusiva flaskor de plockar med sig, men också i vad Bror West kallar sin bibel - boken Platter's Wine Guide.

- Den är min bibel om kvällarna. Man hittar alltid någon ny gård som kanske ligger lite avsides som drivs av en familj.

Paret har hittat riktiga pärlor via boken och deras guide. En av dem heter Stony Brook.

- De hade två hundar, alla kom och hälsade på oss, mor kom ungefär ut med förkläde på och hämtade några flaskor och berättade. Det är roligt att få se hur de har det, säger West.

Bara levern håller

West har jobbat med mat sedan han var 14 år gammal och vinet har förstås varit närvarande länge. Men det egentliga intresset dök upp via Sydafrika.

- Jag dricker faktiskt nästan bara sydafrikanska viner. Av allt jag vet om vin så är 95 procent sydafrikanska viner, säger West..

I dag är Bror West 63 år gammal, och det enda egentliga hindret för att uppnå drömmen är just åldern.

- Jag vet inte om vi hinner med alla, eller om levern hinner. Om jag bli pensionär inom några år finns det en viss risk att vi stannar där en längre tid.

- Vi kanske inte hinner med alla 566 gårdar, men så många som möjligt i alla fall.

Diskussion om artikeln