Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cypernsamtal avslutades utan lösning

Från 2017
Grekcyprioternas president Nicos Anastasiades, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och turkcyprioternas ledare Mustafa Akinci har fört maratonsamtal i Schweiz.
Bildtext Leenden för kameran. Grekcyprioternas president Nicos Anastasiades, FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och turkcyprioternas ledare Mustafa Akinci har fört maratonsamtal i Schweiz.
Bild: JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Försöken att lösa den över 40 år gamla konflikten om det delade Cypern har misslyckats.

Grekcyprioternas president Nicos Anastasiades och turkcyprioternas ledare Mustafa Akinci har fört FN-stödda maratonsamtal i Schweiz.

FN:s plan har varit att ena Cypern under en federation. Tidigt på fredagsmorgonen meddelade generalsekreterare Antonio Guterres att samtalen tyvärr har misslyckats.

- Jag är ledsen att jag måste meddela att trots starkt engagemang från alla delegationer så måste Cypernsamtalen avslutas utan ett avtal, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

En källa som står förhandlingarna nära säger till nyhetsbyrån Reuters att samtalen urartade i skrik och drama.

Huvudstaden Nicosia är fortfarande delad av den så kallade gröna linjen som skär genom staden
Bildtext Nicosia är Europas sista delade huvudstad.
Bild: EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Turkiska soldater knäckfråga

En av de svåraste frågorna är säkerheten. Grekcyprioterna har krävt att Turkiet drar tillbaka de över 30 000 soldater som finns på den ockuperade norra delen av ön. Enligt diplomatkällor var Turkiet inte alls villigt att kompromissa på den punkten.

Cypern har varit delat sedan den turkiska invasionen av den norra delen av ön år 1974. De turkiska styrkorna invaderade efter att den dåvarande grekiska, fascistiska militärjuntan försökte göra hela Cypern grekiskt. Över 2 000 människor försvann i samband med invasionen.

FN har gjort flera försök att ena Cypern, dock utan framgång. År 2004 slöts en FN-stödd överenskommelse som fick stöd av turkcyprioterna, men grekcyprioterna sade nej i en folkomröstning.

Cypern företräds i EU av den grekcypriotiska regeringen medan den turkcypriotiska republiken betraktas som en olaglig utbrytarstat.

En katt njuter av livet på barrikaden som delar Nicosia.
Bildtext En katt njuter av livet på barrikaden som delar Nicosia.
Bild: KATIA CHRISTODOULOU

Diskussion om artikeln