Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wayde van Niekerk sprang sitt första banvarv sedan OS i Rio – slog direkt till med världsårsbästa

Från 2017
Wayde van Niekerk firar segern i Lausanne.
Bildtext Wayde van Niekerk firar segern i Lausanne.
Bild: VALENTIN FLAURAUD / EPA / All Over Press

I Diamond League-deltävlingen i Lausanne på torsdagskvällen sattes fem världsårsbästa. Den sydafrikanska OS-vinnaren van Niekerk var tillbaka med besked och vann 400 metersloppet på tiden 43,62.

Van Niekerk satte världsrekord på herrarnas 400 meter i samband med OS i Rio de Janeiro. I Lausanne sprang sydafrikanen sitt första 400-meterslopp för säsongen. Tiden är åtta hundradelar bättre än Fred Kerleys tidigare världsårsbästanotering.

På damernas engelska mil (1609 meter) försökte sig Genzebe Dibana från Etiopenien på Svetlana Masterkovas världsrekordstid (4:12,56). Dibaba vann loppet, men tiden 4:16,05 räckte bara till seger och världsårsbästa.

Tre under tretton

I damspjutet fick Sara Kolak till ett jättekast som mätte 68,43 meter. Det är över metern längre än Eda Tugsuz notering från i maj (67,21). Tvåan Barbora Špotáková går in som tvåa på årets lista med noteringen 67,40.

På herrarnas 5000 meter började segertiden på en tolva för första gången i år. Tre löpare, Muktar Edris, Gaseleon Barega och Joshua Kiprui Cheptegei, var i mål på under tretton minuter. Edris segertid 12:55,23 är bäst i världen för i år.

Maria Lasitskene från Ryssland var fullkomligen överlägsen i damernas höjdhopp. Lasatkines 206 var hela 13 centimeter högre än resultat som berättigade till en silverpeng i Lausanne.

Diskussion om artikeln