Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO slår larm om antibiotikaresistent supergonorré

Från 2017
En bakterieodling.
Bild: Mostphotos

Världshälsoorganisationen WHO varnar för en ny form av antibiotikaresistent gonorré, som hittills upptäckts hos tre personer.

De tre patienterna med antibiotikaresistent gonorré finns i Japan, Frankrike och Spanien.

- Det här är personer som kan smitta andra. Och de här fallen kan vara toppen av ett isberg, säger Teodora Wi, expert på WHO.

WHO befarar att mörkertalet är stort. I många fattigare länder finns en farlig kombination av stor spridning av gonorré, antibiotikamissbruk och dålig övervakning.

- Det finns fler fall av obotlig gonorré i de här länderna och de fallen bokförs inte för tillfället, säger Wi.

WHO varnar för att slapp användning av antibiotika och oskyddat sex bidrar till spridningen av superbakterien.

Gonorrén steget före

WHO har länge varnat för att det bara är en tidsfråga innan antibiotika helt slutar bita på gonorré.

- Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens, säger Wi.

Hittills har fallen av obotlig gonorré i slutändan gått att bota med någon kombination av olika antibiotikapreparat, ofta i mycket höga doser.

Varje år får cirka 78 miljoner människor gonorré. De flesta kvinnor har inga symptom alls och det samma gäller omkring 40 procent av männen. Gonorré kan orsaka infertilitet om sjukdomen inte behandlas.

För tillfället finns det bara tre nya mediciner mot gonorré som är i utvecklingsstadiet. Det finns inga garantier för att någon av dem kommer att klara de kliniska testerna.

Diskussion om artikeln