Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Metalldetektorfynd blir unika smycken

Från 2017
Uppdaterad 10.07.2017 09:42.
Sharlena Lahtinen till vänster håller på med att göra ett smycke. Till höger Ari Tuominen på Åker med metalldtektor.
Bildtext Sharlena Lahtinen och Ari Tuominen jobbar tillsammans för att göra traktens historia levande i form av vackra smycken.
Bild: Yle/ Mira Bäck, Sharlena Lahtinen

För paret Sharlena Lahtinen och Ari Tuominen blev hobbyn mer än ett tidsfördriv. Tuominen går igenom Borgås åkrar med metalldetektor och de fynd han hittar som inte är skräp eller fornfynd får nytt liv i Lahtinens händer. Paret har också bidragit till Nationalmuseets samlingar med bland annat en vikingatida kam.

Lahtinen ser det vackra i flera hundra år gamla kugghjul, knappar och gångjärn som hon putsar, lackar och använder som delar i smycken tillsammans med silver- och koppartråd och ibland pärlor.

Två lådor fyllda med olika metallföremål, till exempel spännen från bälten
Bildtext Det här ska bli smycken.
Bild: Yle/ Mira Bäck

- Föremålen är vackra i sig, förr gjordes också bruksföremål mer dekorativa. Fynden har ofta också en blågrön patina som de fått av tiden i jorden.

Hantverk

Lahtinen kan sitta i timtal och arbeta med ett smycke. Först ska fynden tvättas och lackas för att hålla bättre.

Sedan kommer silvertråden in i bilden. Den virar hon med en tång runt runt ett gammalt kugghjul tills det har fått ett fint mönster av flera varv silvertråd. Kugghjulet har hittats på en åker i Tarkis.

Yle Nyheter Östnyland video: Sharlena Lahtinen förvandlar ett kugghjul till ett smycke. - Spela upp på Arenan

Lahtinen tar fram ett av sina egna gamla armband som gått sönder och tar loss några stenpärlor. Sedan fäster hon dem i rad utanpå kugghjulet. Det kräver en hel del fingerfärdighet och öga för detaljer innan smycket är färdigt.

Närbild på Sharlena Lahtinens händer när hon rör med en tång i ett smycke gjort av ett gammalt kugghjul med pärlor på.
Bildtext Kugghjulet blir smycke i Sharlenas händer.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Fungerande förstoringsglas

Ibland kan man hitta lite ovanligare föremål. Lahtinen visar upp ett läppstift från 1800-talet som Tuominen hittat på Svinö. Det är en liten burk, stor som en fingerspets, som ännu har förstenad röd färg i mitten. Av läppstiftsburken ska det bli ett halssmycke.

Liten läppstiftsburk på träkloss.
Bildtext Så här kunde ett läppstift se ut på 1800-talet, fast lite nyare och i bättre skick då förstås.
Bild: Yle/ Mira Bäck

På bordet ligger också ett litet förstoringsglas vars metallhandtag är alldeles turkost och vridet.

- Förr gjordes saker så att de håller. Tänk att det här förstoringsglaset ännu är helt fast vi hittat det i jorden. Dessutom förstorar det bättre än något av våra nutida förstoringsglas vi har hemma!

På bilden används ett gammalt förstoringsglas hittat i åkern för att förstora en läppstiftsburk. Bredvid ligger ett mantelspänne och en del av en tvärflöjt.
Bildtext Förstoringsglaset fungerar ännu. Bredvid läppstiftsburken som förstoras ligger ett spänne som använts för att hålla fast en mantel och en bit av en tvärflöjt.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Återanvändning

Hållbar utveckling och återanvändning är viktigt för paret. Det syns i smyckena. Lahtinen använder naturmaterial och ofta till exempel stenar och pärlor från sina egna gamla smycken.

Också då paret är ute och letar efter fynd är de noga med att visa respekt mot omgivningen samt följa lagar och riktlinjer. Man får inte skada till exempel rötter eller mossa.

Åker i solnedgång, Ari Tuominen med metalldetektor
Bildtext För Ari Tuominen är att gå med metalldetektor ett sätt att motionera och njuta av naturen.
Bild: Sharlena Lahtinen

- För att kunna gå med metalldetektor och gräva upp jorden så måste man absolut ha lov av markägaren och markanvändaren. Det kan vara kommunen, staden eller en privatperson, berättar Lahtinen.

Hon berättar att vissa bönder är glada över att de vänder upp jorden, då får man in syre i marken.

För bort det du gräver upp

Tuominen och Lahtinen är noga med att samla ihop också allt skräp de gräver upp och föra det till metallinsamlingen. Då metalldetektorn piper är det oftast på grund av skräpmetall som kapsyler eller taggtråd.

Ari Tuominen
Bildtext Att leta metall är en viktig hobby för Ari Tuominen.
Bild: Yle/ Mira Bäck

- Om man gräver upp något så ska man också ta det med sig, inte lämna framme och skräpa. Dessutom är det viktigt att man inte gräver alltför stora gropar och att man fyller igen dem efteråt, säger Tuominen.

Tre lådor med järnskräp
Bildtext Skräpmetallen som hittas samlas ihop och förs senare till metallinsamlingen.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Enligt ett finskt talesätt lever man som på åkern ("elää kuin pellossa") då man lever ett vårdslöst eller lättsinnigt liv.

- Och det talesättet stämmer nog, åtminstone om man ser på hur många korkar från spritflaskor vi hittar i åkrarna, säger Tuominen leende.

Fornfynd

Hittar man något föremål som verkar äldre än 100 år måste man enligt lagen om fornminnen ta kontakt med Museiverket.

- En gång hittade vi en vikingatida kam som beräknades vara tillverkad mellan 850- och 1050-talet. Den finns nu i en vitrin på Nationalhistoriska muséet.

Lahtinen berättar att de äldsta fynden ofta hittats i Tarkis.

- Tidigare var havsytan högre. Det kan ha funnits någon slags hamn och handelsplats där. Också på Svinö har det funnits en handelsplats sedan 1500-talet.

Skylt från cykel, står modellens namn Hero och tillverkarens namn Raul Hellberg
Bildtext Är du bekant med märket? Hellbergs cyklar tillverkades i Borgå. Skylten har visst lossnat från en cykel av modellen Hero.
Bild: Yle/ Mira Bäck

I och med hobbyn har paret blivit historieintresserade. De kommer noga ihåg varje föremål och var det är upphittat. Museiverket kräver att man dokumenterar var eventuellt intressanta föremål hittats.

Utomjording i vit halare

Hobbyn fick sin start då paret besökte vänner som drog ut dem på åkern för att testa deras metalldetektor.

- Det var svårt för dem att få bort oss från åkern, vi blev entusiastiska! Ända sedan stenåldern har ju människan jagat och samlat, det här är en primär instinkt, säger Lahtinen.

hand håller i metalldetektor
Bildtext Skärmen visar vilken sorts metall som hittats och på vilket djup den finns. Ari Tuominen demonstrerar metalldetektorn på sin bakgård eftersom åkrarna inte är tillgängliga i mitten av sommaren.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Att gå på åkrar och i skogen med metalldetektor är ett sätt att få motion och att knyta an till naturen vilket enligt Lahtinen är viktigt i dagens samhälle. Det behövs ordentlig utrustning för att inte frysa eller bli biten av fästingar.

- En gång blev en svampplockare rädd när han såg oss. Jag hade på mig en vit halare och såg ju säkert ut som en utomjording, säger Lahtinen.

På bilden synns ett par örhängen av avlånga metalldelar som hört till en hästs utrustning.
Bildtext De här metallbitarna är delar av en hästs utrustning, kanske från ett betsel. Båda delarna är likadana men har hittats på var sin sida av ån.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Säsongen för metalldetektorentusiaster är ganska kort. På vintern är jorden för hård att gräva i, och den här tiden på sommaren är åtminstone åkrarna otillgängliga.

Odlade åkrar ska förstås inte förstöras, och på åkrar i träda är gräset så långt att det är svårt att ta sig igenom.

Knappar av rang

Alla metallföremål som någonsin kastats eller tappats finns kvar i olika lager i jorden.

Att hitta delar av smörknivar eller korkar från kapsyler är egentligen naturligt eftersom folk förr spenderade så mycket tid med att arbeta på åkrarna. Emellanåt behövde de också äta och dricka.

På bilden synns sharlenas arbetsstation. På ett skärbräde finns metalltråd, verktyg och ett gammalt kugghjul.
Bildtext Återvinning i arbetet. Skärbrädet är ett bra underlag för smyckestillverkning. De runda föremålen ska bli örhängen.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Också knappar från kläder och spännen från mantlar hittas ganska ofta.

- Från knapparna kan man skilja på samhällsklasser. Ju mer sirlig och mönstrad knappen är, desto rikare var ägaren.

Från åkern till arbetsbordet

Största delen av föremålen som paret fört till Museiverket har inte intresserat museerna, så Lahtinen kom på idén att använda dem i smycken.

Rostiga och ärjade mynt, mark och penni
Bildtext Mynt, främst mark och penni, finns det också en del av.
Bild: Yle/ Mira Bäck

- Jag har ingen utbildning för det här, jag är självlärd. Köksbordet är mitt arbetsrum, jag vill vara bland familjemedlemmarna när jag jobbar. De bästa idérna föds där livet sker, säger Lahtinen.

Sharlena Lahtinen sitter vid bordet
Bildtext Sharlena Lahtinen jobbar vid sitt köksbord.
Bild: Yle/ Mira Bäck

Smyckestillverkningen och - försäljningen görs ännu i ganska liten skala, men så vill hon gärna ha det också.

- Föremålen kan betyda olika saker för olika personer. Jag hoppas att smyckena får folk att stanna upp och fundera på sin egen inställning till naturen. Samhället utvecklas snabbt och allt längre bort från en hållbar utveckling. Imperfektioner gör livet perfekt.

Yle Nyheter Östnyland video: Metalldetektorn demonstreras - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln