Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brexit kan kraftigt strypa stödet till de finländska bönderna - 100 miljoner euro kan ryka

Från 2017
Uppdaterad 07.07.2017 16:58.
Kor i Nummi-Pusula.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Det brittiska utträdet ur EU kan rejält minska de lantbruksstöd som EU betalar ut åt det finländska lantbruket. Det slutliga beloppet klarnar först när EU och Storbritannien har förhandlat klart om utträdet.

Beräkningen att Finland kan gå miste om ett hundra miljoner euro är än så länge en uppskattning, säger jordbruksminister Jari Leppä (C).

- Vi talar om betydande summor. Brexit får inte bekostas av de finländska bönderna, säger Leppä.

 Jari Leppä Maa- ja metsätalousministeri
Bildtext Jari Leppä, jordbruksminister
Bild: Jyrki Ojala

En minskning på ett hundra miljoner euro skulle vara betydande.

Enligt Landsbygdsverket finansierade EU ifjol cirka 890 miljoner euro av de utbetalda stöden. 1 145 miljoner euro var nationellt finansierade stöd.

- Varje euro som skärs bort påverkar den finländska bondens utkomst och lantbrukets lönsamhet som redan nu är svag, säger Leppä.

Medlemsländerna får större ansvar?

Nivån på lantbruksstödet diskuterades förra veckan när EU-kommissionen gav sin syn på hur brexit påverkar EU:s budget.

Man räknar med att brexit gör ett hål i EU:s budget som motsvarar tio till elva miljarder euro. Hela EU-budgeten går på 150 miljarder euro. Av den summan går 40 procent till lantbruket.

Enligt kommissionen kunde en utväg vara att föra över betalningsbördan för lantbruksstödet på de enskilda medlemsländerna.

Här hemma säger lantbrukarcentralen MTK att det än så länge är ett förslag, men ett förslag som går i oroväckande riktning.

- Det är ingen lösning som tilltalar oss, säger Johan Åberg, direktör för MTK:s jordbrukslinje.

Johan Åberg, juli 2013
Bildtext Johan Åberg, direktör för MTK:s jordbrukslinje
Bild: Yle/Janne Isaksson

MTK anser bland annat att nivån på stöden är lättare att förutspå om de kommer via EU-budgeten än att de betalas ut nationellt.

Leppä: För tidigt att kommentera

Jordbruksminister Jari Leppä vill inte säga varifrån pengarna skulle tas, om potten från EU minskar, först måste brexit-konsekvenserna klarna. Finland utreder ändå följderna.

- Vi går igenom olika alternativ, men det finns inga beslut säger Leppä.

MTK framhåller också att det lantbruksstöd EU betalat ut har varit ett sätt för Finland att få tillbaka en del av den medlemsavgift som betalas till EU.

Finland hör redan nu till nettobetalarna, det vill säga till de länder som betalar mera till unionen än vad de får tillbaka i stöd. Finansminister Petteri Orpo (Saml) sade i januari att den summa Finland betalar till EU inte får öka på grund av brexit.

Diskussion om artikeln