Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nina Kihlman hjälper aggressiva kvinnor

Från 2017
Nina Kihlman står på en strand.
Bildtext Nina Kihlman blev gestaltterapeut efter en lång depression. Nu jobbar hon med aggressiva kvinnor.
Bild: Yle / Hanna Othman

Efter att Borgåbon Nina Kihlman kom ur en lång tid av depression visste hon att hon ville hjälpa andra. På Maria Akademi möter hon kvinnor som är rädda för sin aggression.

På Maria Akademi i Helsingfors träffar Nina Kihlman kvinnor som är rädda för sin egen ilska och sitt våldsamma beteende.

- De upplever att de inte kan hantera sin ilska och det går ofta ut över barnen, dem själva eller deras partner, säger Kihlman.

Kvinnorna söker sig frivilligt till kliniken. Ofta blir de tipsade om platsen via rådgivningar eller socialbyråer.

Nina Kihlman står på en strand.
Bild: Yle / Hanna Othman

Nina Kihlman säger att hon har märkt att det är väldigt tabubelagt att prata om våldsamma kvinnor. Det finns också olika nyanser av våld.

- Jag vet inte om man kan jämföra våld bland kvinnor med våld bland män. Men kvinnor är kanske mera alerta då det gäller att inse att man är i en situation man inte längre kan hantera.

Att bli tagen på allvar

Ett av problemen som kvinnor som upplever sig som våldsamma stöter på är att de inte blir tagna på allvar.

- De får ofta höra att det är övergående, att de är stressade och nervösa och inte ska vara oroliga. Men om man känner att man vill slänga ungen i väggen och kanske också gör det så är det ju en våldshandling, säger Kihlman.

De här kvinnorna behöver bli sedda och inte fördömda. Kihlman är utbildad gestaltterapeut och använder metoden då hon möter kvinnorna.

Fick hjälp av gestaltterapin

Nina Kihlman har lidit av en lång depression. Största delen av hennes liv innan hon fyllde femtio präglades av depressioner och känsla av meningslöshet.

- Jag hade tur eftersom en av mina grannar tipsade mig om gestaltterapin. Jag gick många år i terapin och det hade en livsavgörande inverkan på mig. Det var en vändpunkt i mitt liv. Istället för att gå mot mörker började jag gå mot ljus.

Nina Kihlman står på en strand.
Bild: Yle / Hanna Othman

Gestaltterapi handlar om att mötas. Att känna att man hittar kontakten både med sig själv men också med andra.

Kihlman säger att den depressiva människan kan känna att det är svårt att vara i kontakt med sina medmänniskor och också med sig själv. Det är där som tomhetskänslan uppstår.

- En av de stora upplevelserna med gestaltterapi är att uppleva att jag blir sedd av någon annan och att jag vågar stanna i den känslan.

De ljusa rummen

Nina Kihlman har sedan dess utbildat sig till gestaltterapeut.

- Eftersom det var så livsavgörande för mig så var det också något jag ville föra vidare. I en känsla av hopplöshet finns det också möjligheter och det är viktigt att hitta dem.

Nina Kihlman står på en strand.
Bild: Yle / Hanna Othman

Idag befinner sig Kihlman i ”de ljusa rummen”, som hon kallar det. Hon kan ibland slinka tillbaka in i den gamla depressionen, men det som är annorlunda idag är att hon vet att hon kan gå in och ut, och behöver inte stanna där.

- Det är inte depressionen som leder mig utan det är jag som bestämmer. Den är kanske en del av mig, men jag behöver inte bli tyngd av den. Det blir som en dans mellan olika stämningslägen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Östnyland på 20 minuter: 6.7.2017 Klen fiskfångst och aggressiva kvinnor - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)