Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Före detta Guantánamofånge får miljonersättning

Från 2017
Sketch från Omar Khars rättegång.
Bildtext Sketch från rättegången mot Khadr år 2010.
Bild: Janet Hamlin

Kanada har betalat ett skadestånd på 7 miljoner euro till Omar Khadr. Han var sexton år när han förflyttades till det ökända amerikanska fånglägret på Kuba.

En anonym kanadensisk tjänsteman bekräftar att den kanadensiska medborgaren och före detta Guantánamofången Omar Khadr har fått en miljonersättning från staten. Uppgörelsen har förhandlats fram bakom stängda dörrar.

Khadr greps i Afghanistan år 2002, misstänkt för att ha dödat en amerikansk soldat. Han fördes till fånglägret Guantánamo där han år 2010 erkände sig skyldig till mordet.

År 2012 förflyttades han till kanadensiskt fängelse. Enligt Khadrs jurister bröt Kanada mot internationell lag genom att inte skydda sin egen medborgare.

Uppmärksammat fall

Khadrs fall fick stor uppmärksamhet i internationella medier, dels på grund av att han var den yngsta Guantanámofången någonsin. Khadr är också den sista västerlänningen som suttit i fängslad i Guantánamo.

Enligt Khadrs jurister var det hans far som tvingade honom att kriga i Afghanistan. Fadern dödades år 2003 när en helikopter bombade ett tillhåll för al-Qaida.

Khadr har bett den dödade soldatens familj om ursäkt och sagt att han vill börja om från början och avsluta sina studier inom utbildning och hälsovård.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln