"Sälj överskottet till Spanien" – Svenska Yles läsare reagerar på att gurkodlare får 10 cent per kilo
Affärskedjorna tar för stor del av vinsten, många kunde köpa sina grönsaker direkt från odlaren och produkterna borde förädlas mer. Så reagerar Svenska Yles läsare på artikeln om gurkodlaren som bara får 10 cent per kilo.
Odlaren Martin Westerberg från Yttermark har fått 304 euro för 3 000 kilo gurkor i juni och tycker att situationen är ohållbar. Vid samma tidpunkt ifjol var producentpriset på gurka över 50 cent per kilo.
Svenska Yles läsare har aktivt kommenterat artikeln och kommer med en hel del tankar om varför producenten får så lite och vad man kunde göra för att förbättra odlarnas situation.
Flera läsare ställer sig misstänksamma till affärskedjornas prissättning och den del de tar av vinsten.
”Det är nog den inhemska handeln med monopol som gör att producenterna lider. Kanske nåt för EU:s övervakande organ att ta en titt på?”, skriver Voff.
”Säg som det är – de två stora centralaffärerna bestämmer priset och de ska förtjäna så mycket att de kan bygga ytterligare större butiker och få mera marknadsandelar! Det finns ingen moral mera i affärslivet – vinst, mera vinst är ledstjärnan!”
Det som odlarna får är för lågt och motsvarar inte det som satts ut på investerings- arbetskostnader.
”Det är de stora affärerna som tar största delen av helhetspriset. Det som odlarna får är för lågt och motsvarar inte det som satts ut på investerings- arbetskostnader. Situationen är oförsvarlig. Affärskedjorna bör ge avkall på sina krav på 75 - 80 procent täckningsbidrag medan producenternas andel inklusive riskerna blir cirka 15 procent.
Andra läsare tycker att odlarna själva borde sälja mer direkt till kunden för att på så sätt göra större vinst.
”Varför låta de stora matkedjorna ta kommandot? Odlare, gå samman och starta Grönsakstorget. Öppna försäljningsställen själva och kunderna kan köpa kvalitetstomater/gurkor m.m. Ni kan då själva styra er verksamhet till ett lönsamt företagande. Tillsammans är NI STARKA!”
”Varför säljer de inte direkt till konsumenten för 50 cent då?”
Sälja direkt till kunden?
En del tycker däremot att odlarnas priser vid direktförsäljning är för höga.
”Om jag köper direkt av odlaren i Åboland så blir jag tvungen att betala 1-2 euro per kg. Varför är direktförsäljningspriserna så höga? Denna prissättning gäller även andra grönsaker och potatis. Sälj billigare direkt så sjunker även priserna i butiken och handelsmännen blir lite mindre rika ...”, skriver Funderarn.
Det finns också förståelse för varför priserna vid direktförsäljning är högre än i butikerna.
1€/kg vid direktförsäljning är ett förmånligt pris eftersom du måste tänka på att mängden producenten då säljer är väldigt liten.
”1€/kg vid direktförsäljning är ett förmånligt pris eftersom du måste tänka på att mängden producenten då säljer är väldigt liten. Kostnaden för att ta sig till Reko-ringen samt för att ha någon som försäljare där blir höga. Man kan inte ha samma pris som när man säljer 3 000 kg då man antagligen lägger 3-4 timmar extra för Reko-"kvällen" samt endast säljer en väldigt liten mängd.”
De som säljer direkt till kunden borde också fundera på marknadsföringen, anser Skäribo.
”Marknadsföringen är under all kritik och man får inte ens upp info på FB vilka grönsaker man säljer, så summa summarum: jag börjar inte köra bygden runt för att kolla var jag i dag får gurka, tomater, potatis och jordgubbar när jag vet att jag alla dagar får samma eller motsvarande i den lokala affären.”
En del läsare anser också att grönsakerna kunde förädlas mer. Tomatsalsa och pizzasåser föreslås.
”Gör inläggning på dem istället, den håller länge och kan säljas över längre tid”, skriver Bengt.
Odla "smågrönsaker" som sallader, dill, m.m. samt örter vid sidan av bulkvarorna.
”Tror tomaterna måste förädlas mer i odlarledet av odlare gemensamt: gör pastasåser, tomatsåser att ha på pizza, salsor, ta fram recept och demonstrera i butik vad man kan göra av goda inhemska tomater.”
”Odla "smågrönsaker" som sallader, dill, m.m. samt örter vid sidan av bulkvarorna. Förädla tomaterna mera.”
”Varför inte satsa på andra sorters gurkor? Odlade förra året citrongurka som är rund och gul, alla gurkor är nämligen inte avlånga och gröna :).”
"Sälj gurkor till Spanien"
Andra anser att det skulle vara bra om överskottsproduktionen skulle exporteras utomlands. Att exportera mera är också något som en ny rapport som beställts av Jord- och skogsbruksministeriet föreslår.
Varför inte sälja finska gurkor i Spanien? Hit för de ju sina gurkor och tomater!
”De finländska affärsmännen borde lära sig handeln från duktiga affärsmän som säljer sin "överproduktion" till andra länder. Finland köper in mängder med tomater från Spanien samtidigt som de inhemska grönsakerna kallas för "överproduktion".
”Varför inte sälja finska gurkor i Spanien? Hit för de ju sina gurkor och tomater!”