Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt du behöver veta om Suomiareena – vad, vem och varför

Från 2017
Uppdaterad 10.07.2017 11:21.
Anka på väg till Suomiareena.
Bildtext Suomiareena börjar på måndag.
Bild: Yle

I elva år har alla stora pampar och medier samlats i Björneborg på politikerveckan Suomiareena. Men vad är poängen med att den finländska journalist- och politikerkåren springer till just Björneborg i juli?

Kort och koncist är tanken med evenemanget att diskutera Finlands framtid i all sköns ro i sommarsolen. Låter väl härligt? Åtminstone verkar konceptet ha varit lyckat då besökarantalet blivit över hundra gånger större på tio år.

Suomiareena är ursprungligen inspirerat av Almedalsveckan på Gotland i Sverige. Arrangörerna har ändå velat ha en egen twist på evenemanget. Det märks bland annat i att det ordnas samtidigt som Pori Jazz.

År 2006 ljöd startskottet för evenemanget efter att MTV:s producent Esa Nieminen några år tidigare hade tröttnat på den återkommande nyhetstorkan i juli.

Nieminen tyckte att dubbelmoralen var väldigt stor då den samhälleliga debatten står stilla i juli, samtidigt som det ligger en förväntan i att medierna ska bära ett allt större ansvar för att upprätthålla debatten.

På så sätt föddes idén för Suomiareena.

Varför Björneborg?

För drygt tio år sedan var ett av de hetaste sommarevenemangen Pori Jazz, åtminstone bland den typen av människor som kan tänkas delta i ett evenemang som Almedalsveckan eller Suomiareena.

Björneborgs stad nappade direkt på idén och tillsammans med MTV reste de till Almedalen för att få inspiration.

- I Visby har det snackats politik i över 40 år på sommaren, men efter att vi besökte Almedalen insåg vi att Suomiareena inte ska bli som Almedalen, utan köra sitt eget race, säger Nieminen i ett uttalande på Suomiareenas webbplats.

En av många debatter på Suomiarena i Björneborg 2016, här om sysselsättning
Bildtext Politiker debatterar i sommarvärmen.
Bild: Yle/Jaani Lampinen

Konceptet blev till slut ett evenemang som är öppet för alla där Finlands framtid diskuteras i lugn och ro i sommarsolen. Det konceptet passade också riksdagens talman Paavo Lipponen som direkt hakade på. Riksdagens hundraårsjubileum blev en av huvudsamarbetsparterna under premiären för Suomiareena år 2006.

Sex år innan finlandssvenskar hittar evenemanget

Det dröjde ändå fram till 2012 innan det började ordnas program på svenska under Suomiareena. År 2012 var Folktinget en av samarbetsparterna för Suomiareena.

Folktingssekreteraren Markus Österlund var med redan då och berättar att det var mycket konstigt att svenskan inte syntes i ett så stort evenemang.

Markus Österlund.
Bildtext Markus Österlund från Folktinget har gått på Suomiareena de senaste fem åren.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

Samma år hade Folktinget också godkänt nationalspråksstrategin där Martti Ahtisaari hade suttit i en arbetsgrupp.

- Vi satte oss ned med Esa Nieminen från MTV och Erik Rosenlew från Svenska Kulturfonden i Björneborg och började fundera hur vi skulle få Ahtisaari till Suomiareena. Tyvärr kunde han inte komma, men vi hade projektet i gång.

Vidare berättar Österlund att Esa Nieminen var väldigt mån om att Suomiareena faktiskt skulle bli tvåspråkigt.

- Vi på Folktinget tyckte såklart att det var en win-win situation och så kom den svenska verksamheten igång på Suomiareena.

Från ett två dagars torgmöte till en fullsprängd vecka

Trots ett varmt välkomnande av riksdagen, MTV och Björneborgs stad blev Suomiareena ett litet evenemang 2006. Dryga tjugo programpunkter spridda över två dagar med en publik på 500 personer blev saldot det första året.

Sedan dess har evenemanget endast vuxit. Förra året besökte 63 000 personer evenemanget som nu är en vecka långt med knappa 200 evenemang.

Anna-Maja Henriksson
Bildtext SFP:s Anna-Maja Henriksson på Suomiareena.

I början var också de finlandssvenska aktörerna tröga med att delta i programmet. Österlund från Folktinget berättar att 2012 deltog endast Folktinget medan alla andra föreningar och samfund stannade på semester.

- Vi försökte få med övriga finlandssvenska organisationer, men alla tackade nej med hänvisning till att det var juli och semester och att de inte kan komma till Björneborg mitt i semestern.

Inställningen ändrade ändå med åren. Finlandssvenska organisationerna har enligt Österlund insett att man måste synas i Björneborg.

- Nu har vi den situationen i år att vi är fem organisationer i det svenska programmet som kallas för Café Svenskfinland. Flera ville delta, men man ryms inte allt för många på ett och samma ställe.

- Det visar också att Svenskfinland har vaknat, trots att det tog en tid.

Vad heter det egentligen, Suomiareena eller Finlandsarenan?

Namnfrågan har alltid orsakat huvudbry för både arrangörerna, journalister och publiken.

I och med att Suomiareena från början var endast ett finskspråkigt evenemang hittade MTV3 aldrig på ett namn på svenska för evenemanget.

Nuförtiden är evenemanget ett varumärke som enligt arrangören MTV heter SuomiAreena på finska, svenska och engelska. De är också noga med att a:et är stavat med versal.

Folktingets programblad från de gångna åren.
Bildtext Finlandsarenan blev Café Svenskfinland i programbladet.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

Däremot rekommenderar Institutet för inhemska språk att evenemanget ska stavas Suomiareena eller Finlandsarenan.

Språkinstitutet menar i ett språkråd för journalister att Finlandsarenan har blivit ett etablerat uttryck på svenska för evenemanget.

Att kalla det för Finlandsarenan är ändå inte entydigt, eftersom det svenska programmet på Suomiareena från början var Folktingets varumärke för de svenskspråkiga programpunkterna.

- Inför förra årets Suomiareena hade vi på Folktinget en ganska het debatt med MTV om namnet. MTV var av den åsikten att Suomiareena är brandnamnet som används på alla språk, berättar Österlund.

Publik på de grönas möte vid Suomiareena i Björneborg 2016
Bildtext Publiken på Suomiareena.
Bild: Yle/Jaani Lampinen

Debatten om namnfrågan är också orsaken till att Folktingets program heter Café Svenskfinland i dag istället för Finlandsarenan.

- För oss är det inte så stor skillnad vad det heter så länge svenskan syns på evenemanget, trots att Finlandsarenan skulle ha varit en mer elegant lösning, summerar Österlund.

Carl Haglund röstade med skor under debatt

Då vi frågar vilka som är de bästa minnen som Markus Österlund har från Suomiareena minns han en diskussion för några år sedan. Deltagarna i den diskussionen var Carl Haglund, Maarit Feldt-Ranta, Kimmo Sasi, Christina Gestrin och Ville Niinistö.

Österlund berättar att diskussionen var väldigt avslappnad och för att få lite liv i debatten hade panelen fått röda och gröna lappar att rösta för eller emot vissa påståenden.

- I en knivig fråga på slutet skulle Calle Haglund rösta och då tog han av sig sina granngula mockasiner och röstade med dem. Jag tycker att det här visar bra den avslappnade Suomiareena-andan där människor med olika åsikter kan ha en trevlig och bra diskussion.

Diskussion om artikeln