Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två medaljer ger inget högt vitsord: ”Vi rör oss mellan sex och sju”

Från 2017
Uppdaterad 07.07.2017 21:10.
Marika Teini, Merja Rantanen och Venla Harju
Bildtext Marika Teini, Merja Rantanen och Venla Harju tog brons i stafetten.
Bild: Lehtikuva

Två bronsmedaljer blev Finlands saldo i VM i Estland. Det var damerna som var vassare med brons i stafetten samt ett brons på medeldistansen för Venla Harju. Det var som väntat, säger Yle Sportens expert Torsten Smedslund.

Stafetterna var sista chansen för Finland att knipa fler medaljer i VM. Herrarna lyckades inte då laget slutade på åttonde plats men för damerna gick det bättre. Trion Venla Harju, Marika Teini och Merja Rantanen såg till att det blev en bronsmedalj.

– Det var som väntat, damerna är bättre än herrarna. Jag hoppas att de som nu var med håller på några år till. Det saknas en spjutspets som Minna Kauppi var i tiderna. Vi väntar på att det ska komma någon som är med i den absoluta toppen, säger Yle Sportens expert Torsten Smedslund.

Under Torsten Smedslunds tolv år som landslagstränare tog Finland sammanlagt 35 mästerskapsmedaljer.

Torsten Smedslund
Bildtext Torsten Smedslund
Bild: Yle

Portin bäst av herrarna

För Finlands herrar blev det inga medaljer. Fredric Portin var bäst av herrarna då han slutade på elfte plats i långdistansen. I samma tävling slutade Miika Kirmula på 19:e plats.

I sprinten var Otto Simosas bäst på 20:e plats.

– Det var i det klenaste laget. Man var långt ifrån medaljerna och speciellt i medeldistansen var det dåliga placeringar. Någon större överraskning är det ändå inte, de finländska herrarna har inte klarat sig så speciellt bra på ett antal år.

– På juniorsidan ser det bra ut och vi får nog vänta två till tre år innan vi får se framgångar. Det gäller att ta det sista steget för juniorerna, säger Smedslund.

Vilket vitsord ger du hela den Finländska truppen?

– Jag skulle säga att vi rör oss mellan sex och sju. Längre än så kommer man inte, säger Smedslund.

"Lite upp och ner"

Fredric Portin är heller inte helt nöjd med det som han har presterat i VM.

– Det som grämer mest är genomklappningen i medeldistansen. Sådana bommar ska jag inte göra och speciellt inte i VM.

– Med tanke på formen gjorde jag en bra långdistans. Det har varit lite upp och ner, kanske lite mer ner den här gången, säger han till Yle Sporten.

Diskussion om artikeln