Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaisti och Nyström i kvartsfinal i rysk tävling

Från 2017
Anton Kaisti och Jenny Nyström.
Bildtext Anton Kaisti och Jenny Nyström håller den finländska mixedfanan högt.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Henri Kontinen försvarar som bäst mixedtriumfen i tennis i Wimbledon – samtidigt spelar vårt klart bästa mixedpar i badminton, Anton Kaisti och Jenny Nyström, i en tävling i Ryssland. Med seger som mål, naturligtvis.

Kaisti och Nyström parkerar på 50:e plats på världsrankinglistan och är tredjeseedade i tävlingen White Nights i Gatchina utanför Sankt Petersburg. Med andra ord är turneringsseger fullt möjligt.

– Vårt mål är förstås att vinna och det är nog realistiskt om vi spelar bra. Men då skall allt lyckas. Jag anser att första- och andraseedade paren är jättesvåra men inte omöjliga, säger Nyström.

Åtminstone fram till lördag morgon har allt gått som planerat: i första omgången vann Kaisti och Nyström över ett anonymt ryskt par med ytterst klara siffror, 21–7, 21–8 och i andra omgången besegrade de ett annat ryskt par med siffrorna 21–11, 21–16.

Kvartsfinalmotståndarna, Bastian Kersaudy och Lea Palermo från Frankrike, håller en helt annan klass. De återfinns fem pinnhål bakom finländarna på världsrankinglistan.

VM-biljetten redan säkrad

VM går i år av stapeln i Glasgow och vad VM-platsen beträffar behöver duon inte vara orolig: VM-platsen är redan kirrad. Men målsättningen är högre ställd än att "bara" vara med i VM.

– Att få medalj i EM och komma med i OS, och förstås också att på vägen vinna av de lite hårdare tävlingarna på Challenge-nivå och GP-nivå.

Dessutom måste Finlands solklara affischpar i dubbelkategorierna visa upp goda resultat för att hållas med i Finska badmintonförbundets Tokyo Team 2020.

– Den här tävlingen är ändå en av de lättare där vi kan vinna, eller komma bland de fyra bästa, säger Nyström om den ryska tävlingen som också fungerar som generalrepetition inför VM som arrangeras 21–27 augusti.

Huruvida det blir en plats bland de fyra bästa klarnar under förmiddagen efter kvartsfinalen; semifinalen spelas senare på lördag och finalen på söndag. Resultaten hittas här.

På lördagen spelar även två andra finländare: rikets bästa, eller i varje fall högst rankade herrsingelspelare Kalle Koljonen och Eetu Heino. Fjärdeseedade Koljonen möter fransmannen Thomas Rouxel i sin kvartsfinal medan Heinos danska motståndare lystrar till namnet Kim Bruun.

Diskussion om artikeln