Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I hans händer förvandlas skrot till konst

Från 2017
Uppdaterad 18.07.2017 15:38.
Mathias Nystrand framför några av sina skulpturer.
Bildtext Mathias Nystrand framför några av sina skulpturer.
Bild: Roger Källman/Yle

När är en sko inte en sko? När den till exempel är en fågel? Mathias Nystrand är författaren som lade ner pennan och började göra skulpturer av skrot.

Mathias Nystrand är ursprungligen hemma från Purmo i Pedersöre. Han tog studenten år 1997 och studerade sedan bland annat folkloristik på Åbo Akademi.

- Studierna tog nio år, det tog så länge eftersom jag började skriva samtidigt som jag var i Åbo. Det var ju främst författarskap jag siktade på då vad gäller konst, säger han.

En skulptur föreställande Lille prinsen
Bildtext Lille prinsen.
Bild: Roger Källman/Yle

Mathias ägnade sig huvudsakligen åt skrivandet i tio år. "Hyperventil" (2001) och "Doften i en Wartburg" (2004) är ett par plock ur hans författarskap.

Samlade material redan som barn

I lågstadieåldern tyckte Mathias om att teckna, men han säger att han aldrig blev bra på det. Målat har han också gjort, men då med egna tekniker, inga traditionella. Någon konstnärlig skolning har han inte.

- I Åbo gick jag en del kurser i hantverk: svetsning, videflätning, ulltovning och sånt, men inga vanliga konstformer.

Skrot och gamla rostiga grejor är något som intresserade Mathias redan som barn.

- Jag minns att då jag var pojke och pappa byggde huset så var det jättefascinerande med alla kabelstumpar som låg kvar då elektrikern hade jobbat. Speciellt de gul- och grönrandiga var jättespännande!

Mathias berättar att det faktiskt finns skulpturer som han har gjort på senare år som består av delar som han minns att han plockade på sig som barn. I en miniatyrtraktor som står i farstukvisten finns en tändspole från en moped som han hade som 13-14-åring.

- Jag minns att jag inte ville kasta bort spolen, för jag tyckte att den såg spännande ut. Nu kom den till nytta!

En skulptur föreställande en traktor
Bildtext I den här traktorn finns tändspolen från Mathias gamla moped.
Bild: Roger Källman/Yle

Skrotkonst

För sju år sen flyttade Mathias Nystrand in i författargården Abrams i Vörå. Då gled intresset anefter över från böcker till skulpturer och specifikt då skrotkonst.

- Men jag är inte så militant att jag endast använder skrot, säger Mathias och visar en grupp människoskulpturer som i huvudsak består av (köpt) tejp.

Då det gäller material så händer det att folk i all välmening hämtar skrot till Mathias med tanke på att han kan ha nytta av det. Men det finns många sorters skrot och det borde passa i konstnärens smak.

- Ofta är det inte riktigt det man skulle vilja ha som de kommer med. Ibland tar jag emot det, ibland säger jag att jag har så mycket redan.

Form OCH funktion

Mathias har allt mer börjat övergå till att bygga funktionella saker. Att återvinna gamla material och tillverka nya, användbara föremål är en utveckling av skapandet.

- Jag tänker inte så mycket på vad som är konst och vad som är hantverk, definitioner och så. I vintras ville jag bygga en såg och så gjorde jag det, säger Mathias.

En bandslipmaskin gjord av bland annat en elmotor från en mixer och skateboardhjul
Bildtext En bandslipmaskin gjord av bland annat en elmotor från en mixer och skateboardhjul.
Bild: Roger Kaellman roger@kallman.net

Ett exempel är en bandslipmaskin som Mathias byggde av motorn från en hushållsmixer och hjul från en skateboard. Att återvinna är "grönt tänkande".

- Jag vill visa att vi producerar så mycket skrot och man kan inte bara tänka att det är billigare att köpa nytt än att reparera gammalt. Man måste också tänka på att vi inte har hur mycket resurser som helst.

Gränsen mellan konst och bruksföremål är suddig. Reportern pekar på en hög med gamla motordelar och undrar vad de kan tänkas bli, varpå Mathias svarar:

- Nå, de är helt enkelt reservmotorer till bilar jag har haft! Det är ett bra exempel på hur det glider ihop, för de kunde ju användas som material till skulpturer.

Att byta motorn i en bil är också ett kreativt arbete, säger Mathias. Det är något som man ofta missar genom att tänka att en konstnär bara skapar saker utan funtion.

- Det är samma kreativitet att trimma en motor eller bygga om en bil, eller vad som helst.

Ibland är en sko inte bara en sko

I taket i ett av uthusen på Abrams hänger en skulptur som liknar en kråka. Den är gjord av ett par gamla skor.

- Jag hade en period då jag använde ganska mycket skor i mina skulpturer. Jag leder skrotkonstworkshopar i skolor och lär högstadie- och gymnasieelever och då brukar jag använda skor som tema.

En fågelskulptur gjord av skor
Bildtext En fågel gjord av gamla skor.
Bild: Roger Källman/Yle

Mathias berättar att under den första lektionen brukar ungdomarna vara konfunderade och förstår inte vad de ska göra. Han säger åt dem att glömma att det är en sko de har framför sig och bara se den som ett material.

- Ber jag dem göra ett konstverk av skon så gör de en dekorerad sko. Det tar en stund att komma förbi tanken att "en sko är en sko"

Då de väl kommer över den tröskeln så inser eleverna att det finns material överallt. Istället för att köpa en massa nya grejor så kan man använda det som redan finns tillhands.

Fågelskulpturer gjorda av borrmaskinsdelar
Bildtext Fågelskulpturer gjorda av borrmaskinsdelar.
Bild: Roger Källman/Yle

Årlig utställning

Sen Mathias flyttade till Abramsgården så har han varje år, i samband med Vörådagarna, ordnat utställningen "Det vuxna barnet". Årets utställning pågår den 7-9 juli, varje dag kl 12-18.

Mathias bjuder också in andra konstnärer, som alla får sitt utrymme att disponera som de vill. Under utställningen finns också ett café och gästerna kan slå sig ner i de stolar som Mathias har gjort av skottkärror.

Fantaster i Österbotten: Skrotkonstnär Mathias Nystrand

15:49

Vill du, eller känner du någon som passar i sommarserien Fantaster i Österbotten? Vi söker dig som är en riktig fantast inom ett ämne.

Du kanske har en specialkunskap utöver det vanliga på ett visst område eller en unik samling av någonting. En del skulle kanske säga att du är litet av en nörd, men vi väljer att kalla dig en fantast.

Vi kommer att presentera fantaster i Österbotten under åtta onsdagar mellan klockan 9 och 10 på Yle Vega.

Kontakta oss per e-post osterbotten@yle.fi eller via vår Facebook-sida Yle Österbotten och berätta varför du är en riktig fantast så kanske vi väljer att intervjua dig. Det går också att ringa 06-229 8547.

Diskussion om artikeln