Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Pasi Mustonen: Damlejonen har medaljchans i OS

Från 2017
Uppdaterad 15.08.2017 21:12.
Pasi Mustonen
Bildtext Pasi Mustonen tränar finska damlejonen inför OS 2018.
Bild: Elisabeth Morney, Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

- Idrotten på toppnivå är sjukligt resultatfixerad. För mig handlar det om resan – inte om resultatet. Resultatet är en konsekvens av en lyckad resa.

Pasi Mustonen är förbundskapten för finska damlandslaget i ishockey. Han anser som sin uppgift att stöda yngre spelare att förverkliga sina ambitioner med hjälp av idrott och att få laget att tillsammans sträva efter gemensamma mål.

Han har inte alltid sett sitt uppdrag på samma sätt, men händelser i livet och en äktenskapskris har gjort honom ödmjuk och fått honom att sätta egot åt sidan. Det har gjort honom till en bättre tränare.

Jämställdhet för kvinnor och män

I sitt sommarprat berättar han om sin filosofi i träningen, men också om hur orättvisa förutsättningarna kan vara inom manlig och kvinnlig idrott.

- Jämställdhet inom idrott gör mig fundersam. Hur mycket jag än letar efter den existerar den inte – inte i lagsport i alla fall.

Vad jag inte förstår är den stenåldriga inställningen jag fortfarande stöter på i damsammanhang. Vi diskuterar fortfarande om tjejer skall ha samma rätt till rimliga träningstider eller om moderföreningen skall satsa på tjejlag.

Pasi Mustonen

Pasi, som har varit tränare i Sverige i 13 år, anser att Sverige ligger flera år före Finland i jämställdhetstänkandet, även om det finns förbättringsmöjligheter även där. Men han gläder sig åt att det hela tiden sker en förändring till det bättre även i FInland.

Vinter-OS 2018

Nu räknar han dagarna tills vinter OS startar i Sydkorea 2018. De finska damlejonen ligger i hårdträning och Pasi ser en möjlighet att damlejonen ska klättra upp på prispallen. Men det här beror bland annat på hur samspelta spelarna är och om de kan hålla styr på känslorna när det gäller.

Träningarna går bland annat ut på att kunna lägga känslorna åt sidan. Om matchen blir orättvist dömd eller spelarna blir modfällda är det viktigt att kunna sätta känslorna åt sidan för att komma igen. Ett exempel på en sådan situation kunde vara sudden death, alltså när ordinarie speltiden har slutat oavgjort. Då förlängs speltiden och den som gör första målet vinner.

Vi kan tänka oss en situation när sudden death fortsätter vid nästa nedsläpp och ett historiskt avancemang till finalen blev stulet från oss. Kan vi glömma besvikelsen i samma stund?

Pasi Mustonen

Pasi Mustonen sommarpratar i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Pasi Mustonen 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Ladda ner en musikfri podcast som man kan höra även utomlands.
Lyssna till musiken i Pasis sommarprat.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln